Nyelvi tábor

2021.07.19. 07:00

Játékosan használni az anyanyelvet – Idén másodszor szerveztek napközis tábort Szentgotthárdon

A Magyarországi Szlovének Szövetsége az idén másodszor szervezett egyhetes napközis nyelvi tábort azoknak a diákoknak, akik szlovén gyökerekkel rendelkeznek, vagy az iskolában ismerkednek a szlovén nyelvvel.

Tersztyánszky Krisztina

Bajzek Gyöngyi, Mizser Zsófia, Mukics Júlia, Wachter Hanna, Romana Slavic-Znuderl – garantáltan szlovén nyelven szólaltak meg a gyerekek a táborban, ahol színes, mozgalmas programmal várták őket

Fotó: Cseh Gábor

Az idei tábor néhány dologban eltért a tavaly nyáritól. Ezúttal csak alsó tagozatos gyerekeknek hirdették meg a programot. A 16 kisdiáknak a fele így is olyan, aki már tavaly is részt vett a táborban. Míg az elmúlt nyáron a pandémia miatt a programok elsősorban Szentgotthárdra korlátozódtak, az idén sokkal mozgalmasabb, változatosabb időtöltésben volt részük a táborozóknak. Az egyhetes programot mind a Határon Túli Szlovének Hivatala, mind a magyar kormány – a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt-n keresztül – támogatta, így a gyerekeknek a tábor teljesen ingyenes volt.

Az egyes napi programokat úgy állították össze a szövetség munkatársai, hogy a bent ülős, tanulós foglalkozások inkább a hét elejére és a délelőtti órákra essenek, hiszen ennek a korosztálynak nagy a mozgásigénye. Az anyanyelvi foglalkozásokat Szlovéniából érkezett szakember tartotta, úgyhogy nem igazán volt alkalmuk a gyerekeknek a könnyebb utat választani és magyarul kommunikálni.

Bajzek Gyöngyi, Mizser Zsófia, Mukics Júlia, Wachter Hanna, Romana Slavic-Znuderl – garantáltan szlovén nyelven szólaltak meg a gyerekek a táborban, ahol színes, mozgalmas programmal várták őket
Fotó: Cseh Gábor

Hétfőn délelőtt Romana Slavic-Zunderl foglalkozott a gyerekekkel, majd délután Julija Fajhtinger fiatal szlovéniai szaktanár tanított gyermekdalokat a táborozóknak. Juliját sokan ismerik már, hiszen korábban tartott foglalkozásokat a felsőszölnöki iskola énekkarosainak. A gitárral kísért énekhez a gyerekek különféle ritmushangszerekkel csatlakozhattak, így a nap végére egész kis zenekar alakult ki a résztvevőkből.

A tábor második napján a szlovén néptánc alaplépéseinek elsajátításával kezdődött az anyanyelvi kultúrával való ismerkedés, majd kismesterségek fogásaival barátkoztak a táborozók. Délután Felsőszölnökre látogattak, a Kühár-emlékházban tanulmányozhatták, hogyan éltek egykor a Rába-vidéki szlovének, milyen bútorok, konyhai eszközök voltak az otthonukban.

A táborozókat szerdán látogattuk meg, amikor a szlovének szövetsége munkatársai mellett ismét a szlovén tanárnő foglalkozott a gyerekekkel. Az egyes csoportoknál már szépen hallatszottak a cédulákról összeolvasott szlovén mondatok. A kislányok a munkaasztaloktól felállva szívesen válaszoltak kérdéseinkre (a fiúk ezúttal szégyenlősebbek voltak.) A Felsőszölnökről érkezett Wachter Hanna például elmondta, hogy szeptemberben megy negyedik osztályba, és eddig az énektanulást élvezte a legjobban. Örül annak is, hogy a táborban együtt töltheti az időt unokatestvérével, Grebenár Annabellel, aki még csak harmadikos, és kibökte, hogy bizony nem mindig beszélnek egymással szlovénül, a foglalkozásokon viszont muszáj.

Baumgartner Jázmin és Zsitek Zoé
Fotó: Cseh Gábor

Zsitek Zoé Rátóton lakik, a szülei magyarok, ő azonban a szentgotthárdi Arany János iskolában ismerkedik a szlovén nyelvvel. Minden Szlovéniával kapcsolatos pályázaton indul, akár rajzról, akár éneklésről van szó. Már tavaly is itt volt, szeretne eljutni Szlovéniába, akár ott folytatni a tanulmányait. A szülei is támogatják ebben.

A rábatótfalusi Baumgartner Jázmin most jelentkezett először a táborba, ami nem is csoda, hiszen csak most végezte az első osztályt. Nagy élmény volt számára a Kühár-emlékház meglátogatása. Jázmin elmondta, hogy neki nem nehezek a nyelvi foglalkozások, ugyanis odahaza a szülőkkel és a nagyszülőkkel is beszélnek szlovénül, sok szót ismer. Hasonló élményekről számolt be a felsőszölnöki negyedik osztályos Mizser Zsófia, náluk is hangzik szlovén szó a családban. Ők már többször jártak Szlovéniában, sőt kétszer táborozni is volt az anyaországban. Nagy élmény, hogy ilyenkor képes használni a nyelvtudását. Most is várta már a zárónapot, a határon túli kirándulást.

Addig még strandolás, sok-sok játék és borzongás is várt a gyerekekre. A következő napot ugyanis az orfalui tájházban töltötték, ahol megismerkedtek az ősi szlovén hiedelemvilággal, és a szabadulószoba izgalmait is megélhették. Pénteken aztán nagy túrára indult a csapat. Szlovéniában először egy Muraszombat melletti interaktív múzeumba látogattak, ahol a Mura-menti élettel ismerkedtek, szórakoztató formában. Utána a gradi Vulkanija élménypark volt az úti cél, ahol a vulkánoknak és a Föld mélyének a rejtelmei tárultak fel, természetesen szlovén nyelvű idegenvezetéssel.

Bajzek Gyöngyi, a tábor szervezője hangsúlyozta: a szórakozás mellett ezzel is az volt a céljuk, hogy a gondjaikra bízott gyerekek egész nap anyanyelvi környezetben legyenek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában