Katonai bemutató

2021.07.28. 07:00

Újrajátsszák a szentgotthárdi győztes csatát

Egy év kihagyás után a hét végén ismét csatazajtól lesz hangos a belváros. Ahogy immár csaknem két évtizede minden július végén, az 1664. évi diadalmas szentgotthárdi csata emlékét idézik fel a 16. Történelmi Napok eseményei.

Tersztyánszky Krisztina

Hrabovszky-Orth Katinka, a Pannon Kapu Kulturális Egyesület vezetője kiemelte: az idén már mindenképpen szerették volna megtartani a népszerű rendezvényt. A hagyományos programelemeket természetesen meghagyták, egy kicsit újragondolva, néhány fiatalosabb elemmel kiegészítve.

Az idei programokhoz jelentős többletként kapcsolódik a Honismereti Klub és a könyvtár két csütörtöki rendezvénye, amelyek a régi helyi értékeket állítják az érdeklődés középpontjába. 17 órakor az önkormányzati hivatal előcsarnokában nyílik meg a Szentgotthárdi értéktár című hagyományos és virtuális kiállítás, majd 18 órakor a színházban mutatják be Csuk Ferenc és Horváth Zsuzsanna Szentgotthárd nevezetes helyei egykor és ma című kötetét. A megnyitón V. Németh Zsolt országgyűlési képviselő mond köszöntőt.

A tulajdonképpeni „harci cselekmények” pénteken kezdődnek. A 18 órai ünnepélyes megnyitó után 18.15-kor a Várkertből indul a jelmezes felvonulás a város utcáin. A hagyományőrző egyesületek sorához a körmendi Batthyány Bandérium is csatlakozik. A program színházi előadással, fáklyás őrjárattal, majd Vásáry André koncertjével folytatódik. Szombat délután a gyerekprogramok és katonai bemutatók mellett 18 órakor a testvérvárosból, Szépvízről érkező csíkborzsovai férfikórus ad koncertet a templomban, majd orientális táncbemutató forrósítja a hangulatot. 20.30-kor elérkezik a várva várt pillanat: a Várkertben fegyverropogás mellett az újrajátszott szentgotthárdi csata jeleneteit izgulhatjuk végig. A puskaporos hangulatot tör­ténelmi táncshow és retró diszkó oldja.

Kiemelt képünkön: Tizenhatodik alkalommal rendezik meg a történelmi napokat

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában