kenyérsütés, ahogy régen

2021.08.21. 08:00

Kemencés nap Csehimindszenten

A hagyományokhoz híven, Csehimindszenten a Mindszenty Emlékház udvarán a tapasztalt és lelkes háziasszonyok az idei évben is kora reggel nekiláttak a kenyérsütésnek.

Civil tudósító: Gaálné Pápai Viktória

Teknőben lisztet szitáltak, tésztát dagasztottak, kelesztettek és végül bekerültek a kenyerek a kemencébe, hogy ott aztán aranybarnára süljenek.

A tavalyi évben az egész napos programon résztvevő gyerekek még csak figyelték az asszonyok ügyes kezét, mozdulatait, ellesték a kenyérsütés fortélyait, most azonban lehetőség nyílott számukra, hogy egy kis teknőben, kis kötényben maguk, az asszonyok munkáját figyelve, erejüket nem kímélve közösen készítsenek kenyértésztát.

Rájöttek, hogy a dagasztás nem is olyan egyszerű dolog, de örvendeztek, amikor a kemencében megsült az első közösen elkészített kenyerük.

A nagy munka után népi játékokkal játszottak. Volt, aki a gólyalábat, volt, aki a csúszkát választotta. A „Gabonától a friss kenyérig” címmel illusztráció is készült számukra, hogy a kicsik megtanulják, a nagyobbak átismételjék a gabonaaratás, a cséplés, az őrlés folyamatát, amíg eljutottak egészen a kenyérsütésig.

Minden generáció számára hasznos bűnmegelőzési előadás kezdődött délután: legyen szó az internet veszélyeiről, a jóhiszemű, idős emberek megtévesztéséről.

Az egybegyűlteket a házigazdák ételkóstolóval kínálták kora este, miközben a Csehimindszenti Asszonykórus humoros műsorával felvillanyozta a hangulatot.

Az elkészített kenyerek közül a legszebbet a következő napon, augusztus 20-án a szentmisén a plébános megáldotta és szétosztotta hívei között.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában