Hungarikum pályázat

2021.09.29. 14:00

Mindszenty emlékkonferencia Csehimindszenten – A hercegprímás életútja a mai napig példaértékű

Ötven évvel ezelőtt, szeptember 28-án reggel fél kilenckor hagyta el Mindszenty József bíboros Magyarországot. Ennek apropóján egy nyertes Hungarikum pályázatból rendeztek kétnapos emlékkonferenciát szülőfalujában. Székely János megyés püspök azt mondta: életútja máig példaértékű.

Cseh-Egyed Bernadett

20210928 Fukszberger Imre polgármester, Mindszenty József bíborosra emlékeztek, Csehimindszent, Cseh Gábor, CSG, Vas Népe

Fotó: Cseh Gábor

Szentmisével kezdődött, majd Mindszenty József bíboros, hercegprímás szobrának megkoszorúzásával folytatódott az emlékkonferencia kedden Csehimindszenten. Fukszberger Imre polgármester, akinek a nagyanyjának a bíboros a ­bátyja volt, lapunknak azt mondta, kötelességének érzi Mindszenty emlékének ápolását. Hozzátette: 1971. szeptember 28-án, reggel fél 9-kor lépett ki Mindszenty József az amerikai nagykövetség épületéből és hagyta el Magyarországot. Ennek emlékére rendeztek kétnapos konferenciát.

A keddi nap programja a szakmai előadások köré szerveződött, a többi közt ott volt dr. Horváth Béla, a Mindszenty Társaság tagja, Soós Viktor Attila történész és Csapláros Andrea, a Savaria Múzeum igazgatója is. Ma kötetlen beszélgetés és közös ebéd zárja a rendezvényt.

Az előadások sorát dr. Székely János megyés püspök kezdte. Mint mondta, a mi lelki megújulásunkat is segítheti, ha megértjük, mi volt Mindszenty József életszemléletének a titka. Hosszan beszélt a bíboros erős, egész életét meghatározó családi gyökereiről, a szülőfaluja és a hazája iránti szeretetéről. – Szép lenne, ha a család tagjai manapság is összeülnének este imádkozni, ha beengednék Istent a gyerekek és a fiatalok életébe – fogalmazott. Szólt arról az erős és lángoló hitről is, amely egész életét áthatotta. Szerinte Mindszenty jó pásztor volt, különösen odafigyelt a szegényekre, gondja volt a rászorulókra, a közreműködésével egyebek mellett 34 új plébánia és nyolc egyházi iskola alakult. – A megfáradt nyugati kereszténységnek vissza kellene nyernie az erejét. Mindszenty József élete példakép, ragyogó fáklya, amit követhetünk – fűzte hozzá.

Fotó: Cseh Gábor

Kovács Gergely okleveles posztulátor, a Magyarországi Mindszenty Alapítvány képviselője elmondta, a bíboros boldoggá avatásának folyamata az először tervezetthez képest késik, de továbbra is folyamatban és napirenden van. Felelevenítette Mindszenty életútjának legfontosabb állomásait, és megjegyezte, már több szálon készülnek születésének jövő évi 130. évfordulójára. Hamarosan például a hozzá fűződő tárgyi emlékekből nyílik kiállítás Szombathelyen, Zalaegerszegen pedig ez életútját bemutató tárlatot szerveznek.

Kiemelt képünkön: Fukszberger Imre fontosnak tartja, hogy életben tartsák Mindszenty emlékét

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában