Filmbemutató

2021.10.27. 11:30

„Elkxrtuk”- Közönségtalálkozó Szombathelyen: nem dokumentumfilm, játékfilm készült – fotók

Kálomista Gábor, a film producere volt a vendége hétfőn este az Elkxrtuk című politikai krimi vetítésének az Agora Savaria Filmszínházban. A beszélgetésben dr. Hende Csaba országgyűlési képviselő, a Parlament alelnöke is részt vett.

Tersztyánszky Krisztina

Közönségtalálkozó Elkurtuk, Kálomista Gábor vezető producer, Hende CSaba, 20211025, utSzombathely, Vas Népe / Unger Tamás

Fotó: Unger Tamás

Zsúfolásig megtelt a nézőtér a közelmúltban bemutatott magyar film vetítésére, és a nézők többsége a közönségtalálkozóra is ott maradt. A beszélgetés indításaként dr. Hende Csaba arra emlékeztetett: hátborzongató a hasonlóság az 56-os nép közé lövetés és az ötven évvel későbbi események között.

Kálomista Gábor producer a film születésének előzményeiről elmondta, hogy a magyar filmművészet nagyon szemérmes, nem merik feldolgozni a közelmúlt történelmi eseményeit. Hiányzik a történtek kibeszélése. Európa-szerte rengeteg film készül olyan eseményekről, amelyeknek még élnek a szereplői. Producer társával, Helmeczy Dorottyával úgy döntöttek, belevágnak és filmre viszik a 2006-os őszi eseményeket.

Hangsúlyozta: nem dokumentumfilmről van szó, hanem játékfilmről, politikai krimiről. Ennek kőkemény tényeken kell alapulnia, ezért a forgatást rengeteg kutatómunka előzte meg.

– Korábban is érdekelt ez a történet, de most kiderült, hogy szinte semmit nem tudok róla. Új emberek, új dokumentumok kerültek elő, kiderült, hogy a dolgok sokkal bonyolultabbak, mint gondoltuk – osztotta meg tapasztalatait a közönséggel a producer.

A filmet Keith English személyében brit rendező jegyzi, az operatőr, Josep M. Civit pedig francia. Az alkotók tudatosan olyan rendezőt kerestek, aki kívülálló, aki nem érintett az eseményekben. A nemzetközi stáb jóvoltából a film az aktuális magyarországi eseményektől függetlenül is felvet egy morális problémát, ami a világon bárhol előállhat. Hogyan lehet a hatalommal visszaélni? Lehet-e a csalással megszerzett hatalmat erőszakkal megvédeni?

A szereplőgárdáról megtudták a nézők, hogy a színészek eleinte rettegtek a helyzettől, hogy még élő, nevesített politikusokat és konfliktusokat kell megformálniuk. Időbe tellett, amíg átlendültek ezen, és film­ként fogták fel a feladatukat. A Gyurcsány Ferencet alakító színész személyét felesleges találgatni, az ő figuráját ugyanis saját maga alakítja, eredeti bejátszások, nyilatkozatok bevágásával. A producer erre azt mondta: dramaturgiai oka volt ennek a megoldásnak. A politikus annyira „sokszínű”, mindent el tud mondani önmagáról.

Kálomista beszélt a forgalmazás, a vetítés nehézségeiről is, amire számítani lehetett, hiszen már a forgatás idején voltak jelek, hogy a balliberálisok nem fogják tétlenül nézni a film elkészültét és bemutatását. Több mozi nem akarta vetíteni a filmet, a Budapest Film teljesen elhatárolódott. Amikor pedig bejutottak egy-egy moziba, beindult a Gyurcsányhoz közel álló „kommandó”. Azt találták ki, hogy előre lefoglalják az összes jegyet, ki lehet tenni a telt ház táblát, aztán a vetítés harmincszázalékos nézőtér előtt zajlik majd. Ezért kellett az előre foglalást megszüntetni. Pont erről szól a film: csalással megszerezni valamit – tette hozzá a producer. Az azonban még őt is meglepte, hogy már az első hétvégén 41 ezren nézték meg az alkotást, amelyet külföldön elsőként Brüsszelben fognak vetíteni, november elején.

Dr. Hende Csaba kérdésre válaszolva elmondta, hogy 2006-ban az MTV-ostrom idején éppen egy közéleti rendezvényen volt, és alig akarta elhinni a történteket. Igazából ez a film rakta össze logikus, követhető rendbe az eseményeket. Bemutatva, hogy egy nép, ha nem tanul a saját hibájából, akkor arra ítéltetik, hogy megint átélje azt. Hozzátette azt is: ügyvédként számol vele, hogy a film kapcsán személyiségi jogi és rágalmazási perek fognak indulni, az ügy majd ezen peres ügyek ítéletével juthat nyugvópontra. De az is terhelő lesz az „elkövetőkre” nézve, ha semmiféle pert nem indítanak.

Kiemelt Képünkön: Urmai Gabriella, Kálomista Gábor és dr. Hende Csaba a közönségtalálkozón

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában