Magyar falu program

2022.01.07. 10:30

Hatvanmilliós beruházás kezdődik Vasalján

A Magyar falu program közel 60 millió forintos támogatásából újul meg a település többfunkciós egészségügyi intézménye.

Tóth Judit

V. Németh Zsolt, dr. Ribarits Ágota, Péter Árpád Fotó: Szendi Péter

Vasalján háziorvosi és védőnői székhely működik. Az orvosi rendelőben dr. Ribarits Ágota gyermek- és felnőtt betegeket is fogad, körzetéhez több mint ezerkétszázan tartoznak javarészt Vasalja, Kemestaródfa, Magyarnádalja és Pinkamindszent településekről. A védőnői körzet nagyobb, hozzájön még Ivánc, Felsőmarác és Hegyhátszentmárton is. 

 

 

– Az orvosi rendelő épülete 1970-ben készült. A külső felújítása 2015-ben megtörtént, mostanra a belső felújítás is indokolttá vált. Lesz akadálymentesítés, az orvosi és a védőnői rendelő közötti válaszfalat is áthelyezik. A volt orvosi lakást megszüntetjük, bővül a rendelő. A konyha és a vizesblokkok felújítása mellett a tervek szerint orvosi pihenőt is kialakítunk. A beruházás az energiahatékonyságot is növeli, a kerítés, a parkoló is megújul – tudtuk meg Péter Árpádtól, Vasalja polgármesterétől. 

 

 

V. Németh Zsolt, a térség országgyűlési képviselője kiemelte, hogy a Magyar falu programnak köszönhetően rengeteg projekt valósult meg a körzetében, tartaléklistáról az elmúlt év végén is több tucat település jutott forráshoz. Ezek között volt Vasalja is az elnyert mintegy 60 milliós támogatással. – Már az év első napjaiban jó hírrel szolgálhatunk, ismét megnyílt a Magyar falu program pályázati felülete: az igényekhez igazodó beruházások megvalósítását célozza meg. Ráadásul új elemekkel is bővül a pályázat: külső rendezvényhelyszínek – kultúrpajták – kialakítására is lehet pályázni, emellett a települések által korábban vásárolt karbantartó eszközökhöz, gépekhez tárolók is épülhetnek. A pályázati elbírálás 120 napról 90 napra csökken. 

 

A felújítás idejére a háziorvosi és a védőnői szolgálat átköltözik a kultúrházba. Erre csak az országgyűlési választások után kerülhet sor, hiszen a szavazás a kultúrházban zajlik majd. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában