Farsang

2023.01.21. 07:00

Beöltözhet akár az egész család - Jelmezkölcsönzőbe látogattunk farsang előtt, hogy megtudjuk, melyek az idei trendek

Szuperhősök, Star Wars-figurák, kalózok, indiánok, állatok öltözetei lógnak a fogasokon a jelmezkölcsönzőben. Melyek az idei slágerek?

Tóth Kata

Szemes Noel, Gigler Panna és Liza mögött Giglerné Sümegi Brigitta, a férje, Viktor és Kiss Virág

Forrás: Unger Tamás

Giglerné Sümegi Brigitta retró pöttyös táncos ruhában fogad; férje részeg bajornak öltözött, aki egy cimboráját cipeli; munkatársa, Kiss Virág hippiszerelésben áll az ajtónál. A házaspár gyermekei közül Panna rózsaszín hercegnő, Liza balerinaruhába bújt, kis barátjuk, Noel terepszínű nadrágban katonaként cikázik a sorok között, amikor megérkezünk. Kérdezni sem kell, látható, hogy újszülöttől a felnőttig talál itt jelmezt, aki keres. – Több mint háromezer jelmezünk van, évente 2-300-at kicserélünk. Manapság nem ritka, hogy az egész család összeöltözik a legkisebb családtaggal: mindenkire gondolnunk kell, másrészt a népszerű jelmezekre sokan pályáznak, nem elég belőlük hármat-négyet tartani. Katonának akár egy teljes ovis csoport is beöltözhet – nevet Brigitta.

Az általunk felkeresett jelmezkölcsönző, ahogy a hasonló profilú boltok, január 2-ától váltott hosszabb nyitvatartásra. A nagyobb érdeklődést a szülők részéről e héttől tapasztalja a vezető – az óvodákban, iskolákban a téli szünet után döntöttek a farsangi időpontokról. Márpedig nincs farsang jelmezek nélkül, amelyeket Brigitta nemek és korosztály szerint is csoportosít. – A bölcsis kislányok kedvence a Minnie egér, a katica és a méhecske; a fiúké a Mancs őrjárat, ezek évek óta nem tudnak kikopni. Az ovis lányok még mindig a hercegnős karaktereket választják, a Jégvarázsból Elzát és Annát. A fiúk katonák, rendőrök, tűzoltók akarnak lenni egy napra. Az iskolásoknál már ciki hercegnőruhába bújni: ott a szuperhősnő-öltözetek a menők. 

© Unger Tamás
Partihangulatban Giglerné Sümegi Brigitta, Gigler Panna, Gigler Viktor, Szemes Noel, Gigler Liza és Kiss Virág 
Forrás: Unger Tamás

Brigitta meséli, vannak olyan óvodai csoportok, iskolai osztályok, ahol egy témakör köré szervezik a farsangot, és megkötik, hogy például a víz élővilágához kötődően kell öltözéket választani vagy készíteni. Az idén már az is szempont a jelmezválasztásnál, hogy hosszú ujjú, meleg legyen, meg ne fázzanak a gyerekek. Tapasztalata szerint a szülőknek vagy nincs varrótudományuk, fantáziájuk és főleg idejük a kreatív jelmez elkészítésére, vagy bele sem fognak a munkába, mert felmérik, hogy egy méter anyag többe kerül, mint maga a kölcsönzés. Ha csak kelléket vesz valaki és a turkálóban választ ruhát, akkor is meggondolandó a vásárlás. Mielőtt egy konkrét jelmez mellett dönt a család, érdemes felpróbálni, ha pedig vásárolnak, ellenőrizzék a méretezést, ami kissé eltérhet a megszokottól, figyelmeztet. 

Érdekességként említi: nem egy oviban, iskolában eltérnek a hagyományoktól, és a farsangot nem a vízkereszttől hamvazószerdáig tartó időszakban szervezik meg, hanem később. A jelmezválasztásra viszszatérve: minden második gyerek – már a 6-7 évesek is – Harley Quinn akar lenni, aki hatalmas fakalapáccsal és lőfegyverekkel harcol. Ez azért különös, mert 18 év felettieknek szánták a róla szóló – egyes vélemények szerint trágár és véres – animációs sorozatot. Ugyanez a helyzet az Addams Family Wednesday nevű szadista tinilány szereplőjével és a Squid Game dél-koreai sorozattal, amelyben véres mészárlás is szerepel, és amit a pszichológusok szerint nem szabadna beengedni a gyerekek életébe. Tízből öten kimondottan ezeket keresik, Brigitta a 9-10 éveseknek való méret alatt szándékosan nem tart ezekből. 

© Unger Tamás
Forrás: Unger Tamás

Egy másik jelmezkölcsönző a közösségi oldalán adja hírül: a Squid Game és A nagy pénzrablás sorozat szereplőinek jelmezeit felelős szülőként tudatosan nem tartják, mert a filmek mondanivalója – a gyilkolásra, az élet kioltására való késztetés, a munka nélkül megszerzett pénz lehetősége, a rendkívül csúnya beszéd és az agresszivitás – számukra nem közvetít értéket és ettől tudatosan óvják a gyerekeiket is. Általános tapasztalatuk, hogy a hozzájuk érkező szülők többsége nincs tisztában azzal, hogy ezek a filmek miről szólnak. Miután körbejárjuk a színes jelmezsorokat, Szemes Eszterrel váltunk szót, aki próbálni érkezett a kisfiával. Noellel legutóbb lapunk kívánságteljesítős gyermeknapi akcióján találkoztunk. 

Azóta lekerült a karjáról a gipsz, és éppen a rendőrjelmezért nyúl. Tavaly katonának öltözött az óvodai farsangon, most februárban mindenáron pilóta vagy rendőr szeretne lenni. Anyukája is szívesen megy beöltözős bulikba: akár szülinapról, akár farsangról van szó, gyakran szerveznek ilyet – mondja Eszter. A felnőttek a retró jelmezekért rajonganak, a gengszteres maskarákba vagy régebbi korok ruháiba bújnak, a fiatalok pedig valamilyen poénos megoldást választanak: mondjuk Piroska és a farkasnak öltöznek szerepcserével.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában