Kiemelt a szülő felelőssége

2023.02.01. 18:33

Az oktatás sokat segíthet - A digitális eszközök biztonságos használata a visszaélések ellen

Fontosnak nevezte a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke, hogy a gyerekek minél fiatalabb korban kapjanak felvilágosítást a digitális eszközök biztonságos használatáról.

MTI

A digitális világ és a gyerekek kapcsolata figyelmet kíván

Forrás: Shutterstock

Ebben kiemelt a szülők felelőssége, hangsúlyozta Péterfalvi Attila az adatvédelem nemzetközi napja alkalmából. Sok esetben azonban maguk a szülők és a pedagógusok sem rendelkeznek a kellő informatikai tudással, ezért jelentős a civil jogvédők szerepe is, akikhez a gyerekek sokszor nagyobb bizalommal fordulnak, mint a tanáraikhoz – tette hozzá. A NAIH elnöke azt tanácsolta a szülőknek, hogy lehetőleg kevés adatot os - szanak meg gyermekeikről a közösségi oldalakon, mert azokkal nagyon könnyű vis - szaélni. Emlékeztetett: január 28-a 2007 óta az adatvédelem nemzetközi napja, amelynek elsődleges célja a figyelem felkeltése és a jó gyakorlatok népszerűsítése az adatvédelem területén. – Az idén lesz öt éve, hogy alkalmazzuk az Európai Unió adatvédelmi rendeletét, a GDPR-t, amely szoros együttműködést hoz létre a tagállamok adatvédelmi hatóságai között és amely a világ legerősebb adatvédelmi jogszabálya. Péterfalvi Attila szerint a digitalizáció és a globalizáció miatt volt szükség a szilárd, egységes és kikényszeríthető jogszabályra az adatvédelemben. Az emberek még mindig nincsenek tisztában a jogaikkal, ezért kiemelkedő szerepe van a fiatalok felvilágosításának, oktatásának. A NAIH 2023-ban animációs filmmel és ezüst emlékérem adományozásával köszönti az adatvédelem napját. Az emlékérmet Ledvina Hajnalka Szilvia, a Baár-Madas Református Gimnázium tanára kapja, aki sokat tett azért, hogy felhívja a figyelmet a veszélyekre.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában