Hagyomány

2023.02.12. 10:15

Kilenc helyi termelő kínálta hideg és forró borait a csepregi szőlőhegyen a második farsangi bortúrán - fotók

Csakúgy, mint tavaly, idén is jól sikerült a farsangi bortúra a csepregi szőlőhegyen. A gazdák a hagyomány szerint forralt és hideg borokkal, illetve pástétomokkal, borkorcsolyával várták a szépszámú kilátogatókat.

Horváth László

Fotó: © Cseh Gábor

Kellemes, már-már tavaszinak is ható időjárás fogadta a második csepregi farsangi bortúra résztvevőit. A jókedvből sem volt hiány szombaton. A szervezők felhívásának - "Ölts jelmezt, maskarát és bolondozz velünk!" - nemcsak a borászok, hanem a vendégek közül is sokan eleget tettek. Ilyen vidám hangulatban telt a délután. Poharazgatás közben vetődött fel: jövőre akár jelmezversenyt is szervezhetnének.

A hegyen egyébként kilenc termelő kínálta nedűit. Volt forralt és hideg bor, vagy ahogy a gazdák nevezték: nyers bor, de rozét is lehetett kóstolni. Aki pedig megéhezett, választhatott a pástétomok, borkorcsolyák, húsos és zöldséges krémek közül. A kilátogatók közül többen már a tavalyi túrán is részt vettek. Ők célirányosan keresték fel a standokat, és kérték azt a bort, amit egy éve is itt fogyasztottak.

- Mozgalmas időszak a mostani, a közelmúltban tartottuk meg a borbált, most pedig itt vagyunk a farsangi túrán – mondta Tóth Marcell, a Csepregi Borbarát és Turisztikai Egyesület vezetője. – Aztán következik majd az Orbán-napi gyepűtiprás. Pünkösdkor ismét kinyitjuk a pincéket, és a nyílt nap keretében bemutatkoznak a borászaink. Nyáron szünetet tartunk, ilyenkor a szőlőben dolgozunk. Ősszel következik a szüreti felvonulás. Az évet pedig terveik szerint ismét a forralt boros hegytúra zárja.

Tóth Marcell, aki maga is borászkodik, úgy látja: jó irányban indultak el a csepregi szőlészek, borászok. A Soproni Borvidékhez tartozó lankánkon egykoron a mainál jóval nagyobb területen tartottak szőlőt. Ezt a régi hagyományt szeretnék visszahozni, hiszen az adottságok, a klíma, a talaj megfelelők ahhoz, hogy jó borok készüljenek. A megyei, illetve az országos borversenyekre rendszeresen küldenek mintát a gazdák. Az  elért magas pontszámok pedig visszaigazolják a munkát.  A tapasztalatszerzést segíti az is, hogy az év elején megtartott vízkereszti bormustrára mindig meghívnak egy tapasztalt szakembert. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában