Majálisok, májusfa állítás, ünnep

2023.05.01. 19:30

Így ünnepelték meg május elsejét Vas vármegyében - sok településen jártunk - fotók, videó

Idén is vármegye-szerte megünnepelték május elsejét: a kisvárosokban és falvakban a népszokáshoz híven májusfát állítottak, Szombathelyen pedig négy napos majálist tartottak az Emlékmű alatt.

Vas Népe

Fotó: Benkő Sándor

Bükön vasárnap délután várták közös fadíszítésre a bükieket a Kóczán házhoz. A város tíz méter magas májusfájára a lányok, asszonyok kötötték fel a szalagot, a férfiak pedig közös erővel felállították a ház elé. A kisváros lakói hétfőn a Purina majálisán mulathattak, ahol vidámpark, gyermekprogramok, kézműves foglalkozás, arcfestés, légvár, Toma és Csapata történeti játszóháza várta egészen estig a kilátogatókat. Idén kilenc csapat, köztük civil szervezetek, baráti társaságok tartottak jótékonysági főzést. A bevételt egy helyi kisfiú, Ábel gyógykezelésére fordítják. A délután folyamán zenélt még a Pannon Cigányzenekar kamaraegyüttese és a Dry Parsley. A nap végén az Átriumban a Lord együttes lépett fel. A belépők megvásárlásával ugyancsak Ábelt támogatta a közönség.

Forrás: Horváth László

Vépen is őrzik a májusfaállítás hagyományát. Tradíció az is, hogy a Vép-Bozzai Önkéntes Tűzoltó Egyesület és segítőik jóvoltából „nő ki” sudár erdei fenyő a tűzoltószertár előtti füves területen. Az idei év sem volt kivétel: a 15 méter magas fát vasárnap este állították a tűzoltók. A koszorún és a szalagokon kívül díszei még egy pezsgő és egy tűzoltósisak is, zöld ágai a természet megújulását jelzik. A lelkes csapatnak nyolc kiló húsból készült birkagulyás volt a jutalma a szertár mögött.

Ugyancsak vasárnap táncolták be a májusfát Kőszeg főterén. A faállítók népzene dallamaira vonultak a faállítás helyére, ahol bárki felköthette a színes szalagját a fára. A májusfa felállításáig - amelyben a legkisebb kezek is segédkeztek – a Hajnalcsillag Néptáncegyüttes és a Regős Népzenei Együttes tagjai daloltak, táncoltak. A fára a hagyományok szerint színes szalagok és egy italos palack is felkerült.

Szombathelyen négy napon át tartó vurstli-hangulat várta az Emlékmű-dombon a szórakozni vágyókat. A rendezvény célközönségét idén is leginkább a családok jelentették, a gyermekeknek való vidámparki eszközök mellett két nap is volt bábszínház, azon kívül a helyi kötődésű zenekaroknak, együtteseknek is biztosítottak bemutatkozási lehetőséget a szervezők. Az idei majális legnagyobb dobása talán a vasárnapi Nótár Mary, valamint a hétfői Mokka koncert volt.

Sárváron évtizedes hagyomány, hogy a város önkormányzata és civil szervezetei májusfát állítanak az igazi majálisi helyszínné vált Nádasdy-vár parkjában. Május 1-jén, hétfőn már korán reggel gyülekeztek a csoportok a várparkban, hogy közösen díszítsék fel májusfáikat. Idén 22 faállító csoportot hirdettek meg a szervezők, akik között ott voltak a város önkormányzatának képviselői, a kulturális és szociális élet legfontosabb sárvári szereplői. 

A legmagasabb, 14 méteres fát szokás szerint a Sárvári Hagyományőrző és Íjász Egyesület állította, a legdíszesebb címet a többség szerint a Pedagógus Női Kar májusfája érdemelte ki, akik a papírból kivágott cseresznyefa virágokra írt Petőfi-idézetekkel, valamint a világ különböző nyelvein, fehér galambokra felírt "béke" kifejezéssel díszítették a fát. A hétfő délelőtti programon Sárvár testvérvárosai, az erdélyi Szinérváralja, az ausztriai Sonntagberg és a csehországi Uherske Hradiste képviselői is állítottak májusfát, sőt, a szervezők egy meglepetést is tartogattak a sárváriaknak, ugyanis meghívtak egy 23. csapatot is, a városban vendégmunkásként dolgozó filippínókat, akik nagy örömmel tettek eleget a felkérésnek és állították fel színes szalagokkal díszített fájukat.

Körhinta vagy sergő, ugyanazt jelenti, enélkül hiányérzetünk lenne május elsején, merthogy a majálishoz a sör és a virsli mellett ez is szorosan hozzátartozik. A körmendi Várkertben az idén - néhány év kihagyás után - ismét volt majális, ahonnan természetesen nem hiányzott a ringlispíl sem. Mellette voltak klasszikusok: célba dobással és halászattal is lehetett próbálkozni különféle nyereményekért, de volt ugrálóvár és több búcsús sátor is.

A Várkertben megtartott majálisnak nagy hagyománya van, 1958-ban rendezték meg az elsőt a szovjet hadsereg 1957-es kivonulása után. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában