„Igyál betyár, múlik a nyár…”

2023.05.01. 16:08

Megjelent a Kemenesmagasi Citerazenekar és Népdalkör harmadik lemeze

A lemez alapjául szolgáló felvételeket még tavaly év végén rögzítették.

Polgár Patrícia

Fotó: VN

A lemezen hét darab, négy-négy dalt tartalmazó népdalcsokrot hallhat a hallgató: Békefi Antal gyűjtése nyomán egy vasi és egy bakonyi népdalcsokrot, két zalai összeállítást, Bartók Béla vésztői és körösladányi gyűjtései alapján ismert párosító dalok, amelyek a népdalokban kevésbé járatos közönség számára is ismertek lehetnek énekórai tanulmányaikból. A hatodik és hetedik népdalcsokor az Alföldre és a kunsági tájakra kalauzolja a hallgatót. A lemezen ráadásként a zenészek feldolgozták az Erdő, erdő, erdő, de szép kerek erdő… című népdalt is.

A lemez teljes anyaga, valamint a népdalcsokrok előtt Sebestyén Zoltán, a zenekar – a Magyar Kultúra Lovagja címmel kitüntetett – művészeti vezetője vezeti fel a hallottakat. Még a dalok előtt megemlékezik a lemez anyagát „szolgáltató” népdalgyűjtőkről, a dunántúli dalokat gyűjtő Békefi Antalról, a zalai örökséget felkutató Vajda Jánosról és Horváth Károlyról.

A lemez anyagának összeállításánál a készítők a változatosság igénye mellett törekedtek a régi stílusú népdalok jellemzőinek – ötfokúság, kvintváltás, ereszkedő dallamvonal – bemutatására. - A tájegységekhez kötött dalcsokraink gyönyörű dallamait, ízes, szép szövegét és letisztult erkölcsi mondanivalóját hallgassák jó szívvel a kemenesmagasiak előadásában! – szól a zenekarvezető ajánlója a lemez felvezetőjében.

Sebestyén Zoltán elmondta: a nyolcszoros Arany Páva-díjas együttes májusban minősítő hangversenyre indul Alsópáhokra, ahol esélyük van kilencedik alkalommal is megszerezni a minősítést.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában