Mentőnap

2023.05.20. 21:35

Retró mentési bemutató a Kalandvárosnál: így látták el a sérültet 1973-ban - fotók, videó

Látványos bemutatókkal tették emlékezetessé a szombati ünnepi alkalmat: 75 éve jött létre az Országos Mentőszolgálat. Ötven évvel ezelőtti mentést is láthattak a családi program résztvevői, és egy félautomata defibrillátort is átadtak, ami a szombathelyi Kalandvárosban kapott helyet.

Tömböly Ágnes

Forrás: Cseh Gábor

Képzeletbeli időutazásra invitálták a családokat a mentők napján, szombaton délután a Kalandváros előtti téren. Akár egy jól kitalált filmben: ez volt az egy eset két különböző évszázadban. Biciklis balesethez riasztották az Országos Mentőszolgálatot. A hölgy combcsonttöréssel, fejsérüléssel, karján számos zúzódással feküdt a földön, rajta a bicikli, úgy kiabált. Egy férfi futott oda hozzá, hogy segítséget nyújtson. Az első bemutatónál 1973-at írtunk, a másodiknál 2023-at. A különbség nem csak az autók megjelenésénél és a táskák számánál volt szemmel látható: a szemtanúk, elsősegélynyújtók szerepe jelentősen nőtt az elmúlt ötven évben, mint ahogy a fájdalomcsillapítás módszerei és a betegszállítás eszközei is sokat fejlődtek.

Szájtátva nézték a gyerekek ahogy előbb egy rendőrautó - egy eredeti Zsiguli -, majd egy Nysa típusú mentőautó szirénázva megjelent a beteg mellett. Hamisítatlan retró érzés keríthetett mindenkit hatalmába nemcsak a gépjárművek láttán, hanem a mentőszolgálati dolgozók ruházatát, felszerelését elnézve. A szakmai maximalizmust és a segítőkészséget jó volt látni: 50 évvel ezelőtt is előbb megnyugtatták, majd szakszerűen ellátták a balesetet szenvedett asszonyt. A nő fájdalmában többször felkiáltott, így például akkor is, amikor "tálca fogással" áttették a vákuummatracra, amiből aztán pumpáló mozdulatokkal szívta ki a levegőt az egyik mentőápoló: akkor így rögzítették a beteg testét. 

Van, ami 50 év után sem változott: szájtátva nézték a gyerekek azt is, amikor már a 2023-as napi gyakorlatból adtak ízelítőt a mentők. Villogó kék fénnyel és hangjelzéssel hajtottak be a földön fekvő nő mellé, hogy mihamarabb ellássák és kórházba szállítsák a beteget. 

Az esemény ünnepi hangulatát tovább fokozta: a Vas Megyei Mentésügyi Alapítvány és a Vas vármegyei mentők felajánlásának köszönhetően egy félautomata defibrillátor került a Kalandvárosba. Az eszközt dr. Nemény András polgármester vette át a szombathelyiek képviseletében. 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában