Utánajártunk a történetnek

2023.06.14. 07:00

Sorsára hagyták az ostffyasszonyfai gólyafiókát, a madár napokon belül elpusztult

Testvéreihez képest egy héttel később kikelt gólyafióka pusztult el az ostfyasszonyfai, webkamerán keresztül figyelhető gólyafészekben. Egy madármentő szervezet szerint a fiókát meg kellett volna menteni, az Őrségi Nemzeti Park Igazgatósága erről mást gondol.

Polgár Patrícia

Forrás: VN-archív

Egyre több gólyafészekbe nyerhetünk betekintést a technológiának köszönhetően. Olykor szemet gyönyörködtető vagy éppen szívet melengető felvételeket láthatunk, máskor sajnos a tragédiákra is rálátást kaphatunk. Így történt az ostffyasszonyfai fészek esetében is, ahol a negyedik fióka egy héttel testvérei után kelt ki és néhány napos korában elpusztult.

Az estet megelőzte a BirdMania - Madárpark és Természetvédelmi-mentőközpont posztja, ami az internetezők körében hatalmas felbolydulást okozott. A madármentők arról írtak, hogy az ostffyasszonyfai művelődési ház kéményén lévő kamerázott gólyafészekben egy héttel később kikelt egy negyedik fióka is, ami akkora korhátrányban volt három testvérkéjéhez képest, hogy a túlélése szinte esélytelen lett volna. Mivel a fészek az Őrségi Nemzeti Park (ŐNP) területén van, a madármentők állásfoglalást kértek tőlük a mentésre vonatkozóan. A nemzeti park, mint azt a megkeresésükre elmondták, nem kívánta kimenteni a fiókát, a természetre bízta annak túlélését. Ezzel együtt ahhoz sem járultak hozzá, hogy más, külsős szervezet végezze el a mentést.

A múlt hétvégén elpusztult fióka ügyében lapunk megkereste az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóságát, dr. Markovits Tibor igazgatótól kaptunk választ. Mint azt leírta, az igazgatóság számos esetben beavatkozik a fokozottan védett fehér gólya költésébe, de csak olyan helyzetekben, amikor azt kifejezetten és elengedhetetlenül szükségesnek ítélik meg (pl. fiókás fészek leszakadása). - Az ostffyasszonyfai gólyapár idei fészkelése során ilyen havária jellegű esemény nem történt. 

A madarak esetében általánosan megfigyelhető, hogy a lerakott tojásoknak csak egy részéből kel ki fióka, és a fiókáknak csak egy része éri meg a röpképes kort. A fiatalok elhullása - pl. a ragadozók, betegségek, a kedvezőtlen időjárás, a kevés rendelkezésre álló táplálék vagy a nagyobb testvérek elnyomása miatt - a természeti folyamatok szerves része, mint ahogy az ezen hatások ellensúlyozására irányuló jelenségek is (pl. nagy létszámú vagy akár évi többszöri szaporulat). Egy-egy kései, kevés túlélési eséllyel induló fióka kimentése csak a végveszélyben lévő, a kipusztulás szélén álló fajok esetében lehet indokolt, az minden más esetben a költés szükségtelen zavarását jelenti. Igazgatóságunk álláspontja szerint a fehér gólya védelme érdekében követendő legfontosabb természetvédelmi cél a megfelelő élőhelyi viszonyok megőrzése vagy helyreállítása – áll levelében.

Kiemelt képünk illusztráció!

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában