Kiskőrös polgármesterével

2023.07.01. 07:00

Petőfi 200 - Vasegerszegen is megünnepelték

A Petőfi emlékév kapcsán tartottak ünnepséget Vasegerszegen, amelyen részt vett Domonyi László, Kiskőrös, Petőfi szülővárosának polgármestere is. Az alkalmon átadták Vasegerszeg Község Önkormányzata emlékérmeit.

Polgár Patrícia

Forrás: Berkes Szabina

A Petőfi 200 emlékév apropóján rendezett ünnepséget Markusovszky Lajos felújított síremléke átadóját követően az önkormányzat kultúrtermében tartották meg. Vámos Zoltán főispán beszédében elmondta: a magyar nemzet kiváló poétái közül legtöbbünknek Petőfi neve jut elsőként eszébe. Ám, az iskolából kikerülve, mégsem olvassuk verseit. - Születésének 200. évfordulója, helyesen, kulturális életünk középpontjába állítja őt – fogalmazott, majd hozzátette: a költő életének másik vonulata a szabadságharcban vállalt szerepe: Markusovszkyval együtt mindig is egy független, szellemileg is szabad Magyarországért küzdöttek – szólt beszédében.

A rendezvényt megtisztelte jelenlétével Domonyi László, Kiskőrös polgármestere is. - Nem kell sokat tenni, csak emlékezni a múltunkra, nagyjainkra és átadni az emlékezet magját a fiataloknak. Ahogyan 200 éve visszük Kiskőrösön a Petőfi kultuszt, úgy vinni kell mindenkinek a saját értékeit. Ha ezt megtesszük, a magyar nemzet örökké élni fog – fogalmazott.

A beszédek sorát Éles Krisztina, a Nemzeti Művelődési Intézet Vas Vármegyei igazgatója zárta, aki elmondta: az intézet feladata pontosan az, hogy az említett helyi értékek megőrzésében, továbbadásában segítse az arra fogékony közösségeket.

Az ünnepségen a Hangraforgó együttes adott elő énekelt Petőfi-verseket, majd Vasegerszeg Község Önkormányzata nevében emlékérméket nyújtott át Németh József polgármester Vámos Zoltán főispánnak; Éles Krisztinának, a Nemzeti Művelődési Intézet Vas Vármegyei igazgatójának; Domonyi Lászlónak, Kiskőrös polgármesterének; Gagyi Leventének, a Vas Vármegyei Közgyűlés tagjának; Bethlen Miklósnak, a Bethlen Bio Kft. ügyvezetőjének; Dr. Gautier Barnának, a Markusovszky Kórház nyugalmazott főorvosának; Dr. Radnai Endrének, a Markusovszky Kórház nyugalmazott orvosának; Dr. Kondor Jánosnak, a Vas Megyei Munkaadók és Gyáriparosok Szövetsége elnökének; Michal Sykorának, Csorba polgármesterének; Molnár Sándornak, a vasegerszegi Markusovszky Egyesület elnökének; valamint Marton Ferencnek, a Vas Vármegyei Közgyűlés alelnökének, aki Majthényi László, a Vas Vármegyei Közgyűlés elnöke, valamint Dr. Balázsy Péter, Vas vármegye jegyzője nevében is átvette az elismeréseket. Prof. Dr. Horváth Boldizsár, a Markusovszky Kórház igazgatója egy későbbi időpontban veszi át az érmet. Michal Sykora, Csorba polgármestere a gesztust egy, a Tátrát ábrázoló festménnyel viszonozta.

Az eseménnyel kapcsolatban Ágh Péter államtitkár, országgyűlési képviselő így fogalmazott: - Milyen szép párhuzam, hogy idén egyszerre emlékezhetünk Markusovszky halálának 130. és Petőfi születésének 200. évfordulójára. Ami az országnak Petőfi, az nekünk, vasiaknak Markusovszky és a hozzá hasonló 48-asok. Hazaszeretetük példa mindannyiunk számára, mert ők azt nézték, hogy mit tudnak tenni, alkotni a hazáét és nemzetükért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában