1924-ben állították fel

2023.07.18. 10:33

Megújult az első világháborús emlékmű kerítése Nagyrákoson

Megújult az település központjában található első világháborús emlékmű kerítése. A község önkormányzata önerőből finanszírozta a beruházást, amely 1,1 millió forintba került, kivitelezője egy szentgotthárdi vállalkozó volt. 

Tóth Judit

Fotó: Szendi Péter

Az első világháború áldozatainak emlékművét 1924-ben állították fel a falun áthaladó főút mentén, a talapzaton fiatal, szinte még gyerek katona áll, kezében földre támasztott puskáját tartva, hátán nehéz hátizsákkal. 

Az emlékművet 1924. szeptember 24-én avatták, készítője Hudetz József volt. Közadakozásból készült, a falu lakói adták össze rá a pénzt. Talapzatán az elesettek névsora olvasható, de az, hogy ki, mikor hunyt el, nem tudható. 

- Próbáltam utána nézni a Hadtörténeti Intézet és Múzeum, valamint a Magyar Nemzeti Levéltár első világháborús adatbázisában, és sikerült kiderítenem huszonhárom áldozat halálának idejét, helyét - mondta Németh Istvánné, Nagyrákos polgármestere, majd hozzátette: az elhunytak fele harminc év alatti volt. 

Az emlékmű gondozását mindig a falu lakói végezték, kezdetben főleg családtagok, majd az ifjúsági szervezetek, az utóbbi években pedig az önkormányzat. A közel 30 éve készült kerítés már nagyon rossz állapotban volt,  ezért a képviselő-testület úgy határozott, hogy új kerítést építtet. Az önkormányzat saját erőből fizette az 1,1 millió forintos beruházást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában