Séta Savariában

2023.08.23. 07:00

Savaria múltjáról mesélnek a makettek - Szabadtéri előadást tartottak Szombathelyen

A Berzsenyi Dániel Könyvtár helytörténeti klubja a Szent Márton Történelmi témaparkban szervezett szabadtéri előadást, melynek vezetője dr. Kiss Gábor régész volt.

Tömböly Ágnes

Dr. Kiss Gábor régész kalauzolta az érdeklődőket

Forrás: Cseh Gábor

A rekkenő hőség és a szúnyoginvázió sem tartotta vissza a Berzsenyi Dániel Könyvtár helytörténeti klubjának tagjait, akik dr. Kiss Gábor régész kalauzolása mellett a Szent Márton történelmi sétaúton indultak el. A múlt évi szőlőhegyi sétát egészítették ki a tegnapi szabadtéri előadással a szervezők. A régész először emlékeztetett: egy SI-HU projekt teremtette meg a pénzügyi lehetőséget arra, hogy a Kálvária-dombon található Martineum Felnőttképző Akadémia kertjében a történelmi témapark kiépüljön. Az 2016-ban, a Szent Márton jubileumi évben a történelmi sétaút kiindulópontjává vált. A kiállított makettek, rekonstrukciók és tárgymásolatok elsősorban magának a dombnak és környékének római kori múltját idézik fel. 

A régész beszélt Szombathely egykori szőlőhegyéről, ami a középkorban a város egyik fontos jövedelemforrását jelentette: Németországba is szállították innen a bort. A városmakettnél az egykori Savaria képét ismerhette meg a hallgatóság. Dr. Kiss Gábor szólt a jelentősebb utakról – köztük természetesen a Borostyánkőútról –, a Perint és Gyöngyös patak jelentőségéről, valamint Szent Quirinus tragikus vértanúhaláláról is. A történelmi témapark további állomásait ugyancsak megismerhették az érdeklődők: a római város legnagyobb épületét, a domboldalba illeszkedő, félkörív alakú színházat, továbbá a Perintig terjedő iparnegyedet jelképező fazekaskemencét is megtekinthették a szakember ismertetésével kísérve.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában