Figyelemfelhívás

2023.09.09. 17:26

A Vasi Skanzenben az autizmussal élőkre és családjaikra irányították a figyelmet - fotók

Negyedik alkalommal szervezett Kék Futást és Családi Napot a PontMás Vas Megyei Autista Gyermekekért Alapítvány. A Vasi Skanzenben az autizmussal élőkre és családjaikra irányították a figyelmet.

Tóth Katalin

Forrás: Szendi Péter

A futáshoz 9.30-tól gyülekeztek a kékbe öltözött vállalkozó kedvűek, a bemelegítés után ki-ki tetszőleges távot teljesíthetett a Csónakázótó körül. Előtte Kővári Edit köszöntötte az egybegyűlteket. Az Autisták Országos Szövetségének elnöke autista gyermeket nevel. Mint mondta, felismerte, hogy a rejtőzködés helyett fel kell vállalnia a helyzetet és az a feladata, hogy a lehető legteljesebb életet biztosítsa a fiának. A biztos és kiegyensúlyozott jövő felé csak a közösen töltött idő és az egészségmegőrzés vezethet – utalt a családok sorsközösségére. Horváth Attila alpolgármester nyitotta meg az eseményt. Megható vallomást tett: az ő gyermeke is érintett az autizmusban. Fontosnak nevezte, hogy közösen hívják fel a figyelmet az élethelyzetre, ami sokak számára okoz nehézséget. Köbli Tamás szentpéterfai plébános mondott áldást a rajt előtt.

2018-ban rendeztek először Kék Futás Szombathelyen a Savaria Félmaratonhoz kapcsolódóan. 2019-ben is a futásé volt a főszerep, igaz, akkor már önálló eseményként szervezték meg a Csónakázótó körül „szimpátiafutásként”. A nagy sikerű rendezvény köré családi napot fűzött fel a PontMás Vas Megyei Autista Gyermekekért Alapítvány, a PontMás Kék Futást közösségépítő, a mozgást, a játékot és a prevenciót előtérbe helyező programokkal összekapcsolva, amelyek összehozzák az embereket, átlagos és nem átlagos családokat.. Tavalyi első, nagy sikerű eseményüket vitték tovább az idén.

Nem csak az autizmussal élőknek és családjaiknak készültek programokkal a szervezők: színes volt a kínálat 14 óráig a prevenció, a mozgás, a családi együttlét jegyében. Aki nem futott, az a skanzenben már 10 órától válogathatott a programok közül: a Szombathely és Járása EFI testösszetétel-méréssel, egészség-tanácsadással, mentálhigiénés tanácsadással készült. Az Autisták Országos Szövetsége (AOSZ)-Info-Pont iroda is kitelepült, csakúgy, mint a Vas Megye Népegészségügyéért Alapítvány. A Vas Vármegyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya is csatlakozott a programhoz: egészségprevenciós szolgáltatásokkal vártak, közte népegészségügyi szűrővizsgálatokkal kapcsolatos tanácsadással, önvizsgálat-oktatással, légzésfunkciós vizsgálattal. Népszerű volt másik sátruknál a vércukor- és koleszterinszint-mérés, a vérnyomásmérés és az orvosi tanácsadás.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában