Évforduló

2023.10.09. 14:47

140 éves a szombathelyi iskola - fotók

Szombathely az iskolaváros címmel nyílt kiállítás a Vas Vármegyei SZC Puskás Tivadar Szakképző Iskola és Kollégium galériájában és aulájában. A tárlat az idén 140 éves intézmény jubileumi programsorozatának első állomása.

Cseh-Egyed Bernadett

Fotó: Unger Tamás

Tablók, tankönyvek, munkafüzetek, iskolai értesítők  formájában iskolatörténeti emlékek bukkannak fel a hétfő reggel nyílt tárlaton, a relikviákat dr. Asbóth Mária, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat szombathelyi csoportjának vezetője, illetve Bodó Judit tanárnő hozta el saját gyűjteményéből. Az aulában pedig Pittman Ildikó gyűjteményéből származó képeslapok jelenítik meg a város sokszínű iskolai világát.  

- Hogyan lehet bemutatni a jelenkornak a múlt iskolatörténetét - tette fel a kérdést köszöntőjében dr. Asbóth Mária, aki rámutatott: nem a 21. században kezdődött a tanítás, már sokkal korábban is tudtak írni-olvasni, gondolkodni. Képzeletbeli sétára hívta a jelenlevőket: érzékletes és érdekes előadásában rámutatott, a mai iskoláknak milyen intézmények voltak a jogelődjei, korábbi helyszínei.  

A Vas Vármegyei SZC Puskás Tivadar Szakképző Iskola és Kollégium éppen 140 évvel ezelőtt kezdte meg működését a Szily János utcában. A jubileumi programsorozat kedden koszorúzással és gálaműsorral folytatódik, továbbá interaktív vetélkedő és pódiumbeszélgető-sorozat is helyet kapott a rendezvények sorában - Galambos Balázs vállalkozó, Horváth Gábor önkormányzati képviselő és Márkus Erzsébet olimpiai bajnok is visszatér egykori iskolájába ebből az alkalomból. 

- Az elmúlt 140 talán feljogosít bennünket, hogy azt reméljük: a következő 140-ben is szükség lesz ránk - fogalmazott lapunknak Vöcsei Imre igazgató, aki arról beszélt, a szakmák sokat változtak az elmúlt évtizedekben, most se tudni, hogy mit hoz majd például a robotizálás és digitalizáció. Úgy hiszi: ha a gazdaság igényeit figyelembe véve hirdetnek szakokat, és piacképes tudást kínálnak a hallgatóknak, az lehet a siker záloga a távoli- és közeli jövőben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában