Megelőzhető a tragédia

2023.10.17. 07:00

Az odafigyelés életet menthet - A lakástüzek közel fele fűtési szezonban keletkezik

A kémények ellenőrzése és a szénmonoxid érzékelő használata kiemelten fontos a fűtési szezonban – figyelmeztet a Vas Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

Vaol.hu

Forrás: MW/archív

Fotó: Karnok Csaba

Az elmúlt évek lakástüzeinek mintegy 45 százaléka fűtési szezonban történt, pedig kellő odafigyeléssel megelőzhetőek az ilyen esetek. A Vas Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság közleményében azt kéri: a fűtőeszközök telepítését bízzuk szakemberre, a karbantartásuknál pedig mindig kövessük a gyártói utasításokat. A kandallók, kályhák építését és karbantartását is megfelelő végzettségű szakemberrel végeztessük. A fűtőeszközöket évente egyszer érdemes ellenőriztetni, és ha szükséges, kitisztíttatni. 

Ha új kéményt építenek, a régit javítják, felújítják, átalakítják, vagy új fűtőeszközt csatlakoztatnak hozzá, azt csak műszaki vizsgálat után, megfelelőségi nyilatkozat birtokában lehet használni. Ellenkező esetben nemcsak tilos, hanem életveszélyes is: akár lakástűz, akár szén-monoxid-mérgezés is bekövetkezhet a szabálytalan, hibás kialakítás miatt. A műszaki vizsgálatot a kéményseprőktől meg kell rendelni, a szolgáltatásért pedig fizetni kell. 

A kémények ellenőrzését és tisztítását magánszemélyeknek ingyen végzik a kéményseprők, viszont a családi házakban élőknek időpontot kell foglalniuk.  Aki fával vagy egyéb szilárd tüzelővel fűt, annak évente, aki pedig gázzal, annak kétévente érdemes igénybe vennie a szolgáltatást. 

Fontos: ahol fával fűtenek, ott tartsák távol a tüzelőt és egyéb éghető anyagokat a fűtőeszköztől, kipattanó szikrák ellen pedig használjanak szikrafogót. Kerüljék a nedves, kezelt fával, szeméttel fűtést, mert ezek fokozzák a kéményben a korom és kátrány lerakódását. A kémény falán lerakódó korom- és kátrányréteg – ha nem távolítják el – meggyullad, és a tűz könnyen átterjedhet a ház tetőszerkezetére is. Évente 30-40 lakástűz Vas vármegyében a kéményben keletkezik. 

A közlemény kitér arra is: ha elérhető a fűtőeszköz égéstere, látható a láng, akkor gondoskodni kell a légbevezetésről, mert szén-monoxid jöhet létre. A szén-monoxid színtelen, szagtalan gáz, ezért életet menthet, ha a fűtőeszköz egy-másfél méteres körzetében, fejmagasságban működik egy szén-monoxid érzékelő.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában