Fórum

2023.10.23. 18:18

Élménygazdag legyen a vasvári piac - Egyre többen választják a helyi termelők által előállított termékeket

A vasvári piac fejlesztési lehetőségeiről tartottak fórumot a helyi és térségi termelők a múlt szerdai vásárnap után.

Vaol.hu

Milyen irányba fejlődhetünk tovább? Erről ötleteltek a piacozók

Forrás: Sükösd-Varga Henrietta

Szemléletformálás és figyelemfelkeltés, e két gondolat köré épült a Hegypásztor Kör által szervezett esemény, amelyen élelmiszer-előállító őstermelők és kézművesek vettek részt. – Népfőiskolai szempontból a piac kezelése a tudatosítás tere – indította a fórumot Kovács István, a Hegypásztor Kör elnöke. – A vásárlók felé tudatosítani kell a helyi termelők létezését, gazdaságlátogatásokkal, piaci kóstoltatásokkal, és ösztönözni őket a visszajelzésre, megerősítésre. Elhangzott az is: a termelők és a vásárlók jobb egymásra találását előmozdíthatná, ha a piacnapon a termékmustrán túl például zenei műsorok, kézműves-foglalkozások is várnák az érkezőket. – Hasznos volt az a régi szokás – mesélte Kovács István –, hogy kihozták a piacra az általános iskolásokat, és életközelből ismerkedhettek a vásáron való eligazodással, az árusok megszólításával és magával a piaci vásárlással. 

A fórumon számos hasznos észrevétel elhangzott. Így például, hogy VasvárOn nincs zárt piac, így rossz idő esetén a termelők a sátras megoldással élnek, de a vevők a zárt piacokat jobban szeretik. Gasztrofesztivál rendezése is szóba került, hozzátéve: ennek a célközönsége inkább a nézelődős, kirándulós turista, míg a hagyományos értelemben vett termelői piacra főleg a törzsvásárló jön, aki tudja, mit akar, megrakja kosarát és távozik. Szintén tapasztalat mutatja, hogy a külön pavilonban tartott kóstoló vevőcsalogatóbb, mintha a termelők a kóstoltatást a saját standjukon tartják. Felvetődött: a piacos termelői közösség egyéb gyakorlat háttérbázisa is lehetne, például a szállásadóknál termelői termékcsomag összekészítése. Kézművesek esetén a piacon, egy frekventált helyen felállított vitrin benne a portékával, kedvcsinálóként szolgálna. 

– A piaci vásárlók köre régen és ma eltérő képet mutat, fogalmazta meg kérdésünkre az egyesület elnöke. – Anno kevésbé tudatosan vásároltak az emberek, azonban a Covid időszaka felerősítette a tudatos vásárlást, a vevők az egészségesebb termékeket keresik, és megjelent egy olyan vásárlói kör, ami drágább termékeket is hajlandó venni. Összevetve az akciós, legolcsóbb élelmiszerekkel ezek a helyi termelői termékek magasabb árkategóriát képviselnek, de mind kevésbé, mert a normál kereskedelemben is áremelkedések voltak. A kisebb szállítási távolság és a saját alapanyagokból történő termelés egyértelműen a helyi termelők előnyei, napjainkban elmondható, hogy a vevők keresik a jó környékről származó, egészséges termékeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában