Tudósítás a közgyűlésről

2023.10.26. 13:07

Gyurcsány szombathelyi látogatásának hozadéka: indulatoktól sem mentes vita a közgyűlésben

Indulatoktól sem mentes vita bontakozott ki Gyurcsány Ferenc és a DK országgyűlési frakciójának városházi fogadása miatt a szombathelyi közgyűlésen. A 2006-os őszén történt rendőrterror is szóba került.

Tömböly Ágnes

Fotó: © Cseh Gábor

Hiányolta a közgyűlés elé került beszámolóból, hogy a DK parlamenti frakciója megszállta a városházát - vetette fel a témát Illés Károly, a Fidesz-KDNP frakció frakcióvezetője a csütörtöki ülésen. Hozzátette: Gyurcsány Ferenc szombathelyi tik-tokos bejelentkezése alapján is egyértelmű, hogy a következő önkormányzati választás tétje az: Gyurcsány Ferenc irányítja-e Szombathelyt vagy sem. 

Nemény András polgármestert arról kérdezte, milyen ígéreteket tett a DK elnökének, illetve Gyurcsányék mit ígértek Szombathely fejlődése, jövője érdekében a városvezetésnek.

Nemény András szerint ez kulturáltsági kérdés

A polgármester válaszában úgy reagált: minden országgyűlési képviselőt, aki bejelentkezik hozzájuk, fogadnak. Ez kulturáltsági kérdés - szögezte le. Cáfolta azt, hogy Gyurcsány Ferencnek és a DK-nak bármilyen befolyása lenne a város ügyeire és ennek a találkozónak bármilyen következménye lenne. Megjegyezte, ha a kormánypárt országgyűlési frakciója tenne látogatást, őket is fogadná a városházán. Derültséget váltott ki az ülésteremben: ahhoz bizony kicsi lenne a polgármesteri hivatal sajtóterme... talán a Szombathelyi Képtárban elférnének.

A polgármester utalt Hende Csaba, Szombathely országgyűlési képviselőjének városháza előtt tartott sajtótájékoztatójára, ahol a politikus úgy fogalmazott: "A politikának vastörvényei vannak. Vaslogika alapján működik: a barátom barátja a barátom, az ellenségem barátja pedig az ellenségem". Nemény András szerint nem jó irány az ellenségkép-gyártás, hiszen ezzel szerinte Hende Csaba az ellenségeként láttatja.

Koczka Tibor képviselő (Pro Savaria) szerint sincsen semmi kivetnivaló abban, hogy Szombathely polgármestere mindenkit fogad, utalva a gyurcsányi találkozóra. Hangsúlyozta: Puskás Tivadar is mindig mindenkit fogadott. Mi tesszük hozzá: Puskás Tivadar polgármester sohasem fogadta Gyurcsány Ferencet. 

A 2006 őszén történt rendőrterror is szóba került

Melega Miklós képviselő (Fidesz-KDNP) Gyurcsány tik-tok videóját hozta szóba: abban a DK-elnök arról beszél, hogy az ellenzéki városokat és Szombathelyt hátrányos megkülönböztetés éri a kormány részéről. Szombathely polgármestere ezzel szemben azt mondja: az önkormányzat kap kormányzati forrásokat. Melyik kijelentés igaz? - kérdezte Melega Miklós. 

Nemény András úgy reagált: Gyurcsány Ferenc azt mond, amit mond, az az ő dolga. Ő polgármesterként elmegy Tusványosra, ha találkozik az agrárminiszterrel, beszélget vele, és pingpongozik a vármegyei közgyűlés fideszes elnökével is. A polgármester szerint ugyanakkor a levéltár igazgatójához méltatlan, hogy "biodíszletként" odaállt Hende Csaba mögé a sajtótájékoztatón. 

Kinek is kell szégyenkeznie? 

Melega Miklós úgy reflektált: joga volt ahhoz, hogy kifejezze nemtetszését azzal kapcsolatosan, hogy Gyurcsány Ferenc erődemonstrációt tartott és letette a névjegyét a szombathelyi városházán. Sorolta Gyurcsány korábbi (rém)tetteit: 2004-ben a határon túli magyarok kettős állampolgársága ellen kampányolt, 2006-ban hazugsággal nyert választást. A képviselő emlékeztetett a 2006-os őszi rendőrterrorra, s arra: jelenleg a DK EP-képviselői az Európai Parlamentben mindent megtesznek, hogy Magyarország ne kapja meg az uniós forrásokat. S ha már szégyenkezésről esett szó, odaszúrt Nemény Andrásnak: Melega Miklós szerint annak kell szégyenkeznie, aki egy beállított fotóval kiáll Gyurcsány Ferenc mellett.

A polgármester kitartott véleménye mellette: Gyurcsány Ferenc is megválasztott országgyűlési képviselő, ezért fogadta. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában