Interjú

2023.10.13. 07:00

Kövér László az EP-választás tétjéről: Gátat tudunk-e vetni Európa önmegsemmisítő programjának?

Európa "önmegsemmisítő programjáról" és Gyurcsány Ferenc szombathelyi, illetve országos politikai törekvéseiről is beszélt Kövér László, az Országgyűlés elnöke lapunknak adott interjújában.

Tömböly Ágnes

Kövér László

Fotó: © Cseh Gábor

Pár napja arról nyilatkozott, hogy az európai politika egésze, s maga az Európai Unió tántorog a saját Trianonja felé. A jövő évi európai parlamenti választás tétjét ez alapján hogyan fogalmazná meg?

- Láthatjuk, hogy Európa baloldali politikai része évek óta, vagy talán még annál is régebb óta viszi Európát a szakadék felé. Gondolhatunk itt az illegális migráció támogatására, amivel fel akarják hígítani az európai őslakosságot, ezzel együtt alá akarják ásni azt a keresztény kultúrát, azt a morális talapzatot, amire egyáltalán Európa, mint közösség fel tud épülni. S legújabban pedig az orosz-ukrán háború kapcsán a szankciós politika révén látjuk, hogy tulajdonképpen a gazdaság tönkretétele van soron. Ehhez még hozzátesszük azt, hogy van egy demográfiai krízis - "demográfiai tél", ahogy a szakemberek szokták újabban nevezni -, ami nem mozgatja meg az európai döntéshozók fantáziáját, és nemhogy nem segítik Magyarországot, meg a hozzánk hasonló országokat abban, hogy a családpolitikát tudjuk úgy erősíteni, hogy elindítsuk a társadalmainkat a demográfiai lejtőn fölfelé, hanem még az LMBTQ-propagandával megpróbálják a hagyományos családokat is szétrombolni. Azt láthatjuk, hogy ez a program tulajdonképpen egy európai önmegsemmisítő program, és az európai parlamenti választásoknak a legfontosabb tétje, hogy ennek a folyamatnak gátat tudunk-e vetni vagy sem. Ami persze nemzetállami keretek között tud csak működni, azaz minden európai parlamenti választás egy adott nemzeti keretben zajlik majd, de reméljük, hogy azok a tendenciák, amik elindultak, legyen szó Németországról, Spanyolországról vagy Olaszországról, azért hozzásegítik a konzervatív oldalt ahhoz, hogy egy olyan megkerülhetetlen tényezővé váljon az Európai Parlamentben, ami ennek az eredményeként a hagyományos, valóban európai, azaz keresztény értékeket figyelembe fogja venni a következő öt évben.

Június 9-dikén önkormányzati választást is tartanak Magyarországon. Mi itt Szombathelyen azt látjuk, hogy miközben a politikai kirakatban az Éljen Szombathely Egyesület, egy "civil szervezet" logója és neve szerepel, a háttérben a Demokratikus Koalíció szerez egyre nagyobb befolyást. Ez alapján mit tanácsolna a szombathelyieknek, hogyan voksoljanak jövő év júniusában?

- Azt hiszem, hogy a szombathelyieknek bizonyos szempontból szerencséjük van, mert van egy Czeglédy Csaba nevű önkormányzati képviselőjük, aki - mondjuk így -, egy kétes egzisztencia. De miután hírhedten kötődik Gyurcsány Ferenchez, az egyik fontos embere a Demokratikus Koalíciónak, ezért itt igazán nem próbálkozhat senki sikerrel azzal, hogy megtévessze a szombathelyi választókat, hogy vajon ki állhat a bármilyen nevű összefogás mögött. De ez még inkább így lesz a következő önkormányzati választás után. Most lehet látni: Gyurcsány Ferencnek, a Demokratikus Koalíciónak az a stratégiai célja, hogy fölszámolja a baloldali riválisait. Az európai parlamenti választáson az 5 százalékot el nem érő alakulatok, azaz, akik nem szereznek egyetlen mandátumot sem, azok számára már előre megküldte a selyemzsinórt. Tehát világos, hogy a legerősebb ellenzéki tényező az Gyurcsány Ferenc Demokratikus Koalíciója lesz. Ebből annyi származik következményként az önkormányzati választásra, illetve utána az önkormányzatok együttműködésére, ahogy Budapest példáján lehet látni: Gyurcsány Ferenc nem úgy gondolkodik az önkormányzatokról, hogy azoknak az lenne a dolguk, hogy saját polgáraik, lakóik jólétét helyben elősegítsék, illetve megpróbálják otthonossá tenni mindenki számára az adott települést. Hanem úgy gondolkodik, hogy az egy-egy harci állás, egy fajta stratégiai, harci pont az általa vívott, egyelőre még csak virtuális polgárháborúban, amit ő a hatalomért a kormányzattal szemben meghirdetett. Ha visszaidézzük, hogy mit mondott Karácsony Gergelyről: Karácsony Gergellyel az a baj, és ezért nem biztos, hogy támogatni fogják, hogy nem hajlandó belevinni a várost, Budapestet ebbe a kormányellenes küzdelembe. Világos, hogy 2024 után azokban az ellenzéki városokban, ahol Gyurcsány Ferenc akarata fog érvényesülni a polgármesteren keresztül, ott a helyi politika nem sok jóra számíthat, mert nem az lesz a célfüggvényben, hogy mi jó a szombathelyieknek, hanem az lesz a kérdés, hogy mi jó Gyurcsány Ferencnek ebben a hagymázós elgondolásában.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában