Évforduló

2023.10.10. 16:38

Száznegyven éves a szombathelyi szakközépiskola, zúgott a Hajrá, Puskás! - fotók, videó

Hajrá, Puskás! - zúgták egyszerre a Savaria mozi nagytermében egykori és jelenlegi diákok a Vas Vármegyei SZC Puskás Tivadar Szakképző Iskola és Kollégium jubileumi gáláján kedden.

Tömböly Ágnes

Fotó: © Cseh Gábor

 


Mint arról már beszámoltunk: Szombathely, az iskolaváros címmel nyílt kiállítás hétfőn a Puskás Tivadar szakképző iskolában, ami egyben 140 éves intézmény jubileumi ünnepsorának első állomása volt. Kedden délelőtt megtöltötték a szakközépiskola jelenlegi és egykori diákjai, tanárai az Agora Savaria Filmszínház nagytermét. Az ünnepi köszöntőkből kiderült: több tízezer tanuló végzett az intézmény falai között az eltelt 140 esztendőben. Dr. Hende Csaba, Szombathely országgyűlési képviselője felidézte: anyai nagyapja a kőműves szakmát tanulta ki az intézmény falain belül. - Azok az iparos emberek, mesteremberek, akik itt végeznek, a fejükben és a kezükben lévő tudás által építik a szó minden értelmében, átvitt értelemben is ezt az országot és szolgáljuk önmaguk előrejutásukat, családjukat és az egész közösséget - fogalmazott Szombathely országgyűlési képviselője, aki rámutatott: az új szakképzési rendszerben a felsőfokú oktatási intézmények is nyitva állnak előttük, élhetnek ezekkel a lehetőségekkel is.

Dr. Nemény András polgármester elhozta dédapja több, mint 100 éves oklevelét, amit az ipari iskolában szerzett lakatosként. Felidézte azt is, 1883-ban a kormány rendeletben írta elő: minden városban, ahol 100-nál több ipari tanuló van, jöjjenek létre ipari iskolák. - Száznegyven éve folyamatosan itt van az ipari iskola, mély gyökereket eresztett és stabil, biztos bázist ad mindannyiunknak - húzta alá a városvezető, majd egy oklevelet adott át Vöcsei Imre igazgatónak a jubileum alkalmából.

A szakközépiskola legutóbbi csaknem 40 évét Szentgyörgyvári Róbert, a Vasvármegyei Szakképzési Centrum kancellárja elevenítette fel. Utalt arra: 1969-től 1991-ig Simon István igazgatta az iskolát, az időszakból kiemelte az 1984/85-ös tanévet, amikor 42 szakmát oktattak és 2305 tanulója volt a 405-ös Berzsenyi Dániel Ipari Szakmunkásképző Intézet és Szakközépiskolának. A Puskás Tivadar Fém- és Villamosipari Szakképző Iskola nevet 1997-ben vette fel az intézmény, akkor új szakmákat is bevezettek. Rövid időre vesztette csak el a Puskás nevet a középiskola, 2013-ban került állami fenntartás alá, ami után Szombathelyen a három műszaki iskola - így a Puskás is - visszanyerte önállóságát.

- Az iskola rangját emeli, hogy nem csak a szakmai képzésben ért el kiváló eredményeket, hanem a következetes nevelési elvek alkalmazásában is. Hivatástudatra, emberségre, kulturált viselkedésre neveljük a diákokat - hangsúlyozta Vöcsei Imre igazgató, aki szólt a 21. századi kihívásokról is, amelyek élethosszig tartó tanulást követelnek mindenkitől. Zárszavára pedig zengett a Savaria mozi nagyterme a Hajrá, Puskás! kiáltástól.

Ünnepi műsorral folytadott a gála, ahol az iskola névadójáról, Puskás Tivadarról, az első telefonközpont és a telefonhírmondó megálmodójáról is megemlékeztek korabeli díszletek között, amit Kovács István gyűjteményéből kölcsönöztek. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában