2023.11.04. 11:30
Piacozzunk többet! – ezt láttuk tegnap a szombathelyi Vásárcsarnokban - fotók
Minőségi alapanyagokkal, baráti beszélgetésekkel és bő választékkal várta a kilátogatókat pénteken a szombathelyi Vásárcsarnok. Mit kínálnak vitaminforrásként az őstermelők, árusok? – most ilyen szemmel tettünk egy kört.
Forrás: Unger Tamás
Aki még pénteken akarta beszerezni a koszorúját, mécsesét, az megtehette – hiába múlt el Mindenszentek és Halottak napja, a kínálatban még ott voltak a sírdíszek. A korábbi napok zsúfoltságának azonban már nyomát sem láttuk: kevesebb vevő és kevesebb árus foglalt helyet a placcon. Ami a zöldséget, gyümölcsöt illeti, késő őszi finomságok kavalkádja fogadott.
Megpakolt bevásárlótáskákkal érkezett Jáger Edit standjához Dengi Lászlóné Gencsapátiból, a gyönyörű paradicsomból kért négy darabot. Megy körbe a piacon, és ahogy szokta, a bevált helyeken, az ismerősöknél vásárolja a megszokott terményeket, mondta, és hozzátette, ő korábban sírdíszt árult a Vásárcsarnokban – úgy illik, hogy egymás áruját veszik. Főzéshez az ezüstfehér hagymára esküszik, karalábét, zöldség zöldjét, sárgarépát, fehérrépát, paprikát is láttunk nála.
Ősszel a szombathelyi Vásárcsarnokban
Fotók: Unger TamásJól fogyott az őrségi alma – Golden, Jonagold, Idared, Braeburn – Debreceni Tiborné standjánál. Az őszi meleg a fűtésszámlák szempontból pozitív, de a gyümölcsnek nem tesz jót, nem lehet túl sokáig tárolni. Vásároljunk gyakrabban kisebb mennyiségeket a piacon, ezt javasolta. Sokan keresték a sütőtököt – Németh Ramónnál nagy tételben láttunk az őszi-téli szezon slágeréből, ráadásul a tavalyi, 500 forintos áron.
Horváth Zoltán őstermelő mézes standjánál is megálltunk: egyházasrádóci méhészetből kínált a vásárlóinak akácmézet, virágmézet, repce- és hársmézet, erdei mézharmatot. Mindegyik savas hatású, kivéve a repcét – az lúgosít. Akinek gyomorsavtúltengése van, annak ez ajánlott, mondta. A hárs megfázásra jó, az akác tápanyagtartalma a legnagyobb, ízharmónia tekintetében pedig a virágmézek a nyerők: aromásabb, teltebb az ízük. Mint kiderült, rendszeres és alkalmi vevőinek is szívesen ad tanácsot. Tökmagolajat is lehet kapni a piacon: Putz Miklósné sorkikápolnai őstermelőnél például, aki sárga krumplit, tökmagot is kínált. Vászontáskákba, kosarakba kerültek pénteken a hétvégi főzéshez szükséges zöldségek. Kilépve a Vásárcsarnokból napfény helyett esőt tettünk a kosarunkba.
Olyan szemmel is szétnéztünk, mit és mennyiért szerezhetünk be.
Sárgarépa 600-690 Ft/kg
Fehérrépa 1200-1500 Ft/kg
Burgonya 430-tól 590 Ft/kg-ig
Édesburgonya 1000 Ft/kg
Vöröshagyma 600 Ft/kg
Fokhagyma 3000 Ft/kg
Lecsópaprika 600 Ft/kg
Lila hagyma 590 Ft/kg
Fejes káposzta 500-690 Ft/kg
Lila káposzta, kelkáposzta 600 Ft/kg
Cékla 600 Ft/kg
Cukkini 790 Ft/kg
Savanyú káposzta 1000 Ft/kg
Mángold 990 Ft/kg
brokkoli 1400 Ft/kg
Paradicsom 1100-1200 Ft/kg
Koktélparadicsom 1990 Ft/kg
Körte 1200 Ft/kg
Alma 450 Ft/kg
Sütőtök 500 Ft/kg
Szilva 800-1000 Ft/kg
Szőlő 1400-1600 Ft/kg
Dió 5800 Ft/kg
Gesztenye 2000 Ft/kg
Tökmag 3200 Ft/kg
Citrom 1400 Ft/kg
Narancs 990 Ft/kg
Grapefruit 990 Ft/kg
Mandarin 1000 Ft/kg
Banán 800 Ft/kg
Aszalt szilva, füge 5000 Ft/kg
Édeskömény 1200 Ft/kg
Tökmagolaj 7700 Ft/liter
Méz – akác 3200 Ft/kg; virágméz 2200 Ft/kg; repceméz 2500 Ft/kg; Hárs-, erdei mézharmat 3500/3800 Ft/kg