Elismerés

2023.12.06. 11:00

Éjjel-nappal készenlétben - Díszpolgárrá avatták dr. Kanyó János háziorvost falujában, Viszákon

A település díszpolgára lett dr. Kanyó János, aki évtizedeken át gyógyította öt község – Szatta, Viszák, Nagyrákos, Pankasz és Kisrákos – betegeit. A doktor úr számára mindig a körzete volt az első, 2021-es nyugdíjba vonulásáig a nap huszonnégy órájában szolgálta a hozzá tartozó községek lakóit, a csecsemőktől az időskorúakig.

Tóth Judit

Dr. Kanyó János több településen kezelte a betegek generációit

Fotó: Szendi Péter

Dr. Kanyó János Imre 1949. október 4-én született Szegeden, általános- és középiskolai tanulmányait Kalocsán végezte, majd a Szegedi Tudományegyetem általános orvosi karán szerzett diplomát. Édesapja belgyógyász, intézményvezető-főorvos volt, édesanyja pedig középiskolai történelem–földrajz tanárként dolgozott Kalocsán. Nyarait a nagyszülőknél, a Vajdaságban töltötte, ahol megszerette a vidéki életet és sokat tanult a falusi emberek bölcsességeiből. Szakmai pályafutását Szombathelyen kezdte a Gagarin úti neurológiai és pszichiátriai osztályokon. 

Egy év után választotta a pankaszi körzetet, ahol negyvennégy évet dolgozott aktívan, 2021- es nyugdíjba vonulásáig. Orvosi pályáját hivatásnak tekintette, számára mindig a körzet volt az első, a cél az itt élő emberek gyógyítása volt. Minden egyéb csak ezután következett. A doktor úr gyors, sürgősségi beavatkozásaival az évtizedek alatt sok ember életét megmentette, és még többen köszönhetik neki gyógyulásukat gondos kezeléseinek köszönhetően. 

Az őriszentpéteri ügyelet megalakulásáig a nap 24 órájában készenlétben volt, és segített azoknak, akik hozzá fordultak. Kezdetben négy, majd a család Viszákra költözése után öt falu alkotta a praxisát: Szatta, Viszák, Nagyrákos, Pankasz, Kisrákos települések. Kanyó doktor úr több évtizedes kiváló munkája elismeréseként 2016-ban címzetes főorvosi címet vehetett át a Pécsi Orvostudományi Egyetemen. Igazi családorvos volt, aki több generáción át ismerte a családok betegségeit. Vegyes körzetből adódóan az újszülöttektől a idősebb emberekig gyógyította a helyieket. Hitvallása Hippokratésztől ered: Salus aegroti suprema lex esto! Ez azt jelenti, hogy a beteg üdve legyen a legfőbb törvény! 

Ezt hallotta édesapjától is, akinek emlékét márványtábla őrzi a kalocsai kórház falán. A doktor úr közvetlenségével, emberségével, humorával és empátiájával mindig megtalálta a közös hangot a betegekkel, akiket így könnyebben indíthatott el a gyógyulás rögös útján. Dr. Kanyó János – aki bár nem született viszáki – hivatástudatával, áldozatvállalásával és több évtizedes kiváló szakmai munkájával kivívta nemcsak a helyiek, hanem az egész Őrség megbecsülését és szeretetét. – Orvosnak lenni nemes hivatás és kemény szolgálat is egyszerre. 

Különösen elismerésre méltó az a több évtizedes lojalitás, ami nyugdíjas háziorvosunkat, dr. Kanyó Jánost jellemzi. A doktor úr tartalmas életútja egy egész közösségnek vált hasznára és büszkeségére. Sokat köszönhetünk neki, talán nem is tudjuk hálánkat kellőképpen kifejezni – mondta Avas József, Viszák polgármestere, aki az Ivánci Közös Önkormányzati Hivatal és a hivatalt alkotó községek önkormányzatai nevében köszönte meg dr. Kanyó János áldozatos munkáját, majd Viszák község díszpolgárává avatta a sokak által szeretett és tisztelt háziorvost.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában