Közlekedés

2023.12.07. 15:59

Már kaphatók és érvényesek is a jövő évi autópálya-matricák Ausztriában

A napsárga színű vignetták országszerte 6.000 helyen kaphatók, de online is megvásárolhatók. Jövőre újdonságként megjelenik az egynapos matrica is, az idei éves jogosultságok pedig január 31-ig érvényesek maradnak.

Vaol.hu

Forrás: ORF

Az éves matrica ára nem változott: személyautókra 96 euró 40 centet kell érte fizetni, a motoros vignetta kicsivel drágább lett, most 38 euró 50 centbe kerül. A felragasztható és a digitális matricák ára ugyanannyi, az újonnan bevezetett egynapos matrica viszont csak online vásárolható majd - írja a magyarok.orf.at.

vignettát a benzinkutakon vásárlóknak fontos tudnivaló, hogy a matricát a szélvédő bal szélére vagy a visszapillantó tükör mögé, jól látható helyre kell kitenni. A matrica alsó része a vásárlás bizonylata, ezt a sofőrnek meg kell őriznie – ezzel lehet például később pótmatricát igényelni.

Online váltott matrica: 18 nap várakozás

Az ASFINAG autópálya-kezelő most is felhívja a figyelmet arra, hogy az online megváltott, digitális matricák nem érvényesek azonnal. A privát vásárlók csak az elállási időszak leteltével, tehát a vásárlás után 18 nappal hajthatnak fel az autópályára. A személyesen megváltott digitális matricákra, illetve a céges vásárlásokra ez a szabály nem vonatkozik.

Akit érvényes matrica nélkül érnek tetten az autópályán, annak 120 eurót kell fizetnie. A hamisítást pedig 240 eurós bírsággal büntetik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában