Minden esztendőben megismétlik

2024.01.21. 10:38

A pestisjárvány emlékére - Fogadalmi szentmisét tartottak a Székesegyházban - fotók

Fogadalmi szentmisét tartottak Szent Fábián és Sebestyén emlékére a Székesegyházban vasárnap. Dr. Székely János megyés püspök vezetésével gyertyás körmenettel emlékeztek a pestistől való megszabadulásra.

Cseh-Egyed Bernadett

Fotó: Cseh Gábor

Mint ismert, 1710–11-ben a pestisjárvány idején a szabad ég alatt tartották a szentmiséket, és elsősorban Szent Sebestyénhez imádkoztak, akit hite miatt lenyilaztak, de a sok lőtt seb ellenére is életre kelt, és az elpusztíthatatlan kereszténység jelképe lett. Egy kápolnát is építettek a tiszteletére, amely azonban egy tűzvészben elpusztult.  

1711 január 20-án, a szent ünnepén közösen imádkozott a város, és utána érezhetően enyhülni kezdett a járvány - ekkor fogadalmat tettek, hogy minden esztendőben megismétlik. 

Dr. Székely János megyéspüspök szentbeszédében arról beszélt: Isten országa abban a pillanat jön el, amikor a szívünkbe belép Isten szeretete, amikor kinyitjuk a szívünket azoknak, akiket szeretünk. 

 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában