Rangsor

2024.01.23. 11:30

TOP 100-as lista: vasi gimnáziumok a legjobb iskolák között

Idén két vasi gimnázium is szerepel abban a középiskolákat vizsgáló rangsorban, melyet egy hetilap minden évben közzétesz. 2024-ben a szombathelyi ELTE Bolyai János Gimnázium a 16. helyen, míg a kőszegi Jurisich Miklós Gimnázium a 71. helyen szerepel az ország legjobb középiskoláinak rangsorolásában.

Csabai Bernadett

Papp Tibor, a Bolyai igazgatója és Keszei Balázs, a kőszegi Jurisich igazgatója

A sorrend összeállítása előtt többek között azt vizsgálják, hogy az iskolák diákjai milyen teljesítményt nyújtanak az érettségi részrangsorokban – például a matematika-, magyar- és történelemérettségi átlagai alapján, és milyen eredményeket produkálnak a kompetenciamérési tesztek, illetve a felvételik során.

Keszei Balázs, a Jurisich Miklós Gimnázium igazgatója megkeresésünkre elmondta, nagyon örül, hogy a kőszegi iskola újra a TOP 100-ba került. – Korábban több éven keresztül már szerepelt gimnáziumunk a legjobbak között, ám az elmúlt két évben nem. Éppen ezért öröm, hogy a „visszatérés” egy meglátásom szerint kiváló eredménnyel sikerült.

Ugyanakkor a sorrend nem abszolút, és nem is lehetséges annyi tényezőt figyelembe venni, ami az iskolaválasztók szempontjából lényeges lehet. Ennek ellenére nagyon jó érzés – általam igen nagyra becsült – kiváló gimnáziumok között látni a mi intézményünk nevét is. Büszke vagyok a tanítványaink és a kollégáim teljesítményére – kommentálta az igazgató.

Papp Tibor, az ELTE Bolyai Gimnázium igazgatója szintén nyilatkozott lapunknak, az iskola tíz helyezést javított a tavalyi eredményéhez képest. - Alapvetően úgy gondolom, hogy ez egy elég szubjektív vélemény, az egyes iskolák hozzáadott pedagógiai értékét nem feltétlenül tükrözi. Az élmezőnyben lévő iskolák nagy része budapesti, többszörös túljelentkezésekkel, ez azért itt Vas megyében nem jellemző. Úgy gondolom minden iskola életében vannak jobb és rosszabb évek, ezt inkább hosszú távon érdemes vizsgálni. Én annak sokkal jobban örülök, hogy a Bolyai hosszú évek óta a vidéki iskolák élmezőnyében van, ezt mindenképp nagy eredménynek tartom. - mondta.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában