Már kilencedik alkalommal

2024.02.27. 13:02

Böllérverseny lesz idén is Lukácsházán – a tombolán egy élő disznó!

A IX. Pincés-kemencés böllérversenyt 2024. március 2-án 9. alkalommal rendezik meg Lukácsházán, a csömötei szőlőhegyen. A gasztronómiai rendezvény célja a falusi disznóölés bemutatása, a tradíciók ápolása, a hagyományőrzés és a hagyományok átadása, a Vas Vármegyei és térségi települések együttműködésének erősítése.

Merklin Tímea

A nyolcadik alkalommal megrendezett Pincés-Kemencés Böllérverseny tizenkét csapat részvételével zajlott, több ezren látogattak ki a rendezvényre, a Csömötei-szőlőhegyre

Forrás: VN-archív

Fotó: Unger Tamás

Az idén 11 csapat indul a böllérversenyen: Győrvár, Lukácsháza, Kőszegpaty, Pusztacsó csapata 9. alkalommal érkezik. A Debreceni Családi Gazdaság Gyöngyösfaluból, Nemescsó, Csönge és Lukácsháza testvértelepülése a Hargita megyei Csíkkozmás visszatérő vendégként vesz részt a megmérettetésen. Idén új csapatok is érkeznek: Szombathelyről, Búcsúból, Nardáról és a Vashosszúfalui Tájházból. Az esemény védnöke: Ágh Péter, Építési és Közlekedési Minisztérium államtitkára, országgyűlési képviselő.

Böllérverseny lesz idén is Lukácsházán
Fotó: Unger Tamás

 Disznóölés a Biotájháznál - fogópálinkával

 A 20-30 főből álló csapatoknak 7 órakor kezdődik a disznóölés a Biotájháznál, természetesen előtte a fogópálinka kötelező kellék. Itt zajlik a 160 kg-os disznók pörzsölése, mosása, bontása. A bontást követően a húst elszállítják a kemencés helyszínekre.

A csömötei szőlőhegyen működésbe lépnek a böllérek és kemencés hegygazdák

A helyi kemencés hegygazdák ezen a napon pincéjüknél egy-egy vendégcsapat munkáját segítik. Az értékelés és zsűrizés már hajnalban a feldolgozáskor megkezdődik, majd 10 órakor a böllér reggeli értékelésével folytatódik. A pontozás több szempont alapján történik.  A szakmai felkészültség, a vendéglátás minősége, az elkészült ételeknél az ízek, a tálalás formája is összeadódik a végső eredménynél.

Titkos zsűri figyeli, mint sütik a hurkát, kolbászt

Ezenkívül napközben titkos zsűri is figyeli a munkát. A beléptetésnél kapott térképpel a helyszínek meglátogatása után a rendezvénysátorban a térkép sarkán lévő helyszín megjelölésével lehet szavazni, és a legtöbb szavazatot kapó csapat lesz a közönségdíj győztese. A nap folyamán elkészített sült pecsenyét, hurkát, kolbászt, disznótoros káposztát, kemencében sült ételt 15 órakor a rendezvénysátorban értékeli a szakmai zsűri.

A csömötei szőlőhegy ikonikus építménye a kilátó, a mellette lévő vásártéren helyi termelők, kézművesek és iparosok kínálják portékájukat.

Böllérverseny - Kisorsolnak tombolán egy élő disznót!

A rendezvénysátorban az eseményt a Vas Vármegyei Közgyűlés elnöke, Majthényi László nyitja meg. A megnyitó után a Boglya zenekar lép színpadra, majd őket a helyi a Derű és a Vigyorkák néptánccsoport bemutatója követi. 14 órától a rendezvénysátorban a Sunday Brunch zenekar játszik. A 13-14 éves fiatalok főként feldolgozásokat adnak elő, de saját dalaik is vannak. Zenei palettájuk színes. 16.30-tól Sláger Tibó lép színpadra. 17.30-kor az eredményhirdetés következik. A díjakat Ágh Péter Építési és Közlekedési Minisztérium államtitkára, a térség országgyűlési képviselője adja át. A tombola sorsolás fődíja egy 160 kg-os élő disznó. 18.30-tól Dömötör Balázs és Vivien lép fel. 20 órától a RockPeaks zenekar játszik.  A rendezvényt 21 órától a Böllérbál zárja a Chubby Banddal.  A belépőjegy tartalmazza a 11 helyszínen az ingyenes étel és italkóstolást, a kulturális és a könnyűzenei műsorok megtekintését, és a báli belépőt is.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában