Összefogás

2024.03.16. 18:40

Csatárlánc, avagy mentsük meg a felsőcsatári tábort! - Tavaszi nagytakarítást hirdetett szombatra a Kerekerdő Alapítvány

A Kerekerdő Alapítvány a felsőcsatári tábor megmentésére indított kampányban tavaszi nagytakarítást hirdetett a felsőcsatári tábor környékének rendbetételére. Szombaton délután mi is ott voltunk.

Gáspár Eszter

Fotó: © Cseh Gábor

Lipics Martina Horvátzsidányból érkezett a tavaszi nagytakarításra: - Szívügyem a horvát nemzetiség összetartása, gyerekkoromtól erős közösségbe nőttem bele. Nagyon jó lenne ha környező horvát falvak gyermekei esetleg majd itt táborozhatnának, ismeretségeket szerezhetnének, barátságok köttetnének. Szívügyem, hogy a tábort megmentsük - azért vagyok itt.

Az elmúlt években nem fogadott látogatókat a létesítmény, amely mára tényleg alapos felújításra szorul. Az 57 fős, egykori népszerű gyermektábor csodálatos környezetben található, szinte valamennyi szombathelyi felnőttnek van kellemes emléke az üdülőről.

A táboroztatás 1957-ben kezdődött, az első diákok a Hollán Ernő úti általános iskolából érkeztek. 1979-ben az épületegyüttes átesett egy nagyobb felújításon, ezt követően került a gyermeküdülő a szombathelyi közművelődéshez – 1980-ban. Később aztán az Úttörőház, majd a Gyermekek Háza lett az üzemeltetője, így került tulajdonképpen az AGORA-hoz a Felsőcsatári Gyermeküdülő.

Gyöngyössy Pétertől,  a Kerekerdő Alapítvány elnökétől -  az esemény létrehozójától - megtudtuk: - A felsőcsatári gyermektábor megmentéséért a Kerekerdő Alapítvány  kampányt indított, online aláírásgyűjtést is közzétettünk: a kezdeményezéshez már több mint 1700-an csatlakoztak.

 


 


 

A szombati  esemény pedig jó alkalom volt arra, hogy a résztvevők egy jelképes performance (Csatárlánc) erejéig kinyilvánítsák rokonszenvüket, szeretetüket a közel 100 éves táborhely iránt. A munkához jól jött a munkáskesztyű, lombseprű vagy a gereblye. A szorgos önkéntesek töretlen jókedvvel tették a dolgukat, egy közös célért, hogy egyszer ez a szebb napokat is megélt tábor újra a régi fényében tündököljön.

Az összejövetel alkalmat adott egy rövid tavaszköszöntő túrára is, a Vas-hegyen és a Pinka-szurdokban.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában