A 176. évforduló

2024.03.15. 13:45

Így emlékeztek az 1848-49-es forradalom és szabadságharcra Szombathelyen - rengeteg fotó, videó

Horváth Zoltán Szabolcs

Fotó: © Cseh Gábor

A szombathelyi önkormányzat által szervezett megemlékezés a hagyományoknak megfelelően az MMIK előtti téren kezdődött, ahol a város és a vármegye képviselői megkoszorúzták Petőfi Sándor szobrát. Ezt követően az ünneplő sokadalom a hagyományörző 11-es lovashuszárok felvezetésével átvonult a Március 15-e térre. Itt pedig először a Himnusz hangjaira felvonták az országzászlót, majd pedig az ELTE Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium három diákja adott rövid ünnepi műsort.

A megemlékezés központi helyszíne idén is a Savaria Múzeum mögötti park volt, ahová Szombathely Város Koncert Fúvószenekara vezette át az ünneplőket. Rövid műsor és a Himnusz után dr. Nemény András polgármester tartotta meg ünnepi beszédét, melynek elején arról a március 15-ei napról beszélt, mely egy tökéletes és egyedülálló pillanat volt, ami fényével szabályosan szétrobbantotta a sötétséget.

- Március 15-e a magyarok egymásra találásának az ünnepe. Nem az erő és nem is az ész, hanem a szív ünnepe. Ha az igazi lényegét keressük, akkor teljen el bármennyi év, vagy évszázad, meg fogjuk találni a szívünkben – fogalmazott Szombathely polgármestere.

© Cseh Gábor
Fotó: © Cseh Gábor

A beszéd után helyi óvodások tűzték le a múzeum mögötti füves területre a szabadság piros-fehér-zöld zászlajait. Végül pedig a Mesebolt Bábszínház és az Ungaresca Táncegyüttes közös produkciója következett.

A városi megemlékezés ezúttal is Horváth Boldizsár szobrának megkoszorúzásával végződött.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában