Hagyomány

2024.03.25. 10:00

Sitkei Dalostalálkozó: énekkel emlékeztek Földes Jánosnéra a zenésztársak, barátok

Lassan két évtizedes hagyomány, hogy megrendezik Sitkén a Sitkei Dalostalálkozót. Idén is számos színvonalas produkció lépett színpadra szombaton a helyi művelődési házban.

Polgár Patrícia

Forrás: Szendi Péter

A dalostalálkozót először 2005-ben rendezték meg Sitkén, amikor is Lábodi Zoltán tanár úr posztumusz A Magyar Kultúra Lovagja kitüntetésben részesült. Azóta is az ő emlékére rendezik meg a népdalt és a népi táncot ünneplő eseményt – tudtuk meg Gróf Lászlóné Erikától, a találkozó egyik szervezőjétől, aki azt is elmondta: a sitkei zenekar 1966 októberében alakult, ennek emlékére korábban minden évben októberben tartották meg a találkozót. Tavaly azonban az együttesben bekövetkezett haláleset miatt az esemény elmaradt, ám mivel a Hungarikum pályázat révén támogatást nyertek, így idén tavasszal mégis megtartották a találkozót. 

Idén a Nicki Fergeteg Néptáncegyüttes, a Sárvári Néptánckör és a Herpenyő zenekar, a Perenyei Férfi Dalkör kapott meghívást. Fellépett volna a Boglya Népzenei Együttes is, ám ők érthető módon vezetőjük, Földesi Jánosné Rózsa tragikus hirtelenséggel bekövetkezett halála miatt nem vettek részt a találkozón. Emlékét tiszteletben tartva az esemény végére meghirdetett táncházat sem tartották meg. A népzenészről Kodály Zoltán Esti dalának eléneklésével emlékeztek meg a zenésztársak és barátok. Rózsa fotója pedig egy mécses társaságában vigyázta a fellépőket a színpad előtt. A produkciók mellett a vendégek megcsodálhatták a Sitkei Népi Díszítőművészeti Szakkör kiállítását is, akik a nyugat-dunántúli hímzésekkel díszített párnáikból, függönyeikből, faliszőnyegeikből és terítőikből válogattak a kiállításra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában