Kőszegen és Velemben is őrizték

2024.03.13. 18:11

Szívügyük a Szent Korona múltja és tisztelete – Háromnapos rendezvényt szervez Kőszegen és Velemben a Kőszegi Polgári Kaszinó - fotók

A Szent Korona nyomában Kőszegen és Velemben címmel március 22-24-én egész hétvégés rendezvényt szervez a Kőszegi Polgári Kaszinó. Harmadik alkalommal emlékeznek meg arról, hogy a 2. világháború végén Kőszegen és Velemben is őrizték a Szent Koronát és a koronázási jelvényeket.

Tóth Katalin

Forrás: Unger Tamás

1945. március 28-án éjjel Kőszegnél hagyta el az országot, és 33 évig külföldre került a magyarság legfontosabb ereklyéje, a Szent Korona. Ezt az évfordulót idézik meg a március végi programsorozaton, amelyen többek között a 32. Testőrezred, Koronaőrség tart bemutatókat és toborzást, lesz ünnepi könyvbemutató, történelmi emlékülés, ünnepi szentmise, helytörténeti séta, tábla- és szoboravató ünnepség. A rendezvény ideje alatt végig nyitva tart majd a kőszegi koronaőrző bunker, mely az év során máskor nem látogatható. A megemlékezés a Kőszegi Polgári Kaszinó kezdeményezésére indult el két éve. Az egyesület mellett újabb szereplők is bekapcsolódtak a szervezésbe, így a Magyar Királyi Koronaőrök Egyesülete, Kőszeg és Velem önkormányzata, a Kőszeghegyaljáért Egyesület, a kőszegi Árpád-házi Szent Margit Iskola, valamint a Szülőföld Könyvkiadó. Básthy Béla polgármester köszöntője után a részletekről szerdán Csiki István, a Kőszegi Polgári Kaszinó elnöke, Farkas Csaba, a Szülőföld Könyvkiadó vezetője; Pálffy György, velemi önkormányzati képviselő; Tatár József, a velemi Korona Galéria képviselője és Nagy István László, a Magyar Királyi Koronaőrök Egyesülete képviselője beszélt.

szent korona
1945. március 28-án éjjel Kőszegnél hagyta el az országot, és 33 évig külföldre került a magyarság legfontosabb ereklyéje, a Szent Korona.
Forrás: Unger Tamás

Szívügyük a Szent Korona múltja és tisztelete

Március 22-én, pénteken 14 és 16 óra között az Árpád-házi Szent Margit Iskola iskola udvarán a 32. Testőrezred, Koronaőrség tart statikus bemutatót és toborzást; 18 órakor a Szülőföld Könyvkiadó Az Aranyvonat története című könyv bemutatójára várja a közönséget a díszterembe. Közreműködnek a Magyar Királyi Koronaőrök Egyesülete tagjai.

Március 23-án, szombaton 10 órától történelmi emlékülés kezdődik Velemben a Stirling-villában a Szent Korona őrzése 560. és 80. évfordulóján: Pálffy Géza: A Szent Korona magyarországi kalandjai (könyvbemutató), Woth Imre: 560 éves a koronaőrség; Kiss Csaba: Végjáték a határon – Kőszeg 1944-45-ben, Glant Tibor: A Szent Korona amerikai kalandja és hazatérése; Ádám Barnabás: A Honvéd Koronaőrség újjáalakulása 2011-ben; Kerek István százados: A 32. Testőrezred, Koronaőrség feladata napjainkban. Azután kerekasztal-beszélgetés lesz Járfás Andrással, Horváth Miklóssal és Kern Istvánnal. A moderátor Szőnyi Kinga. Az emlékülésen és a beszélgetésen való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött a [email protected] e-mail-címen lehet regisztrálni.

A rendezvény ideje alatt a velemi Korona Galériában folyamatos tárlatvezetés lesz.18 órától ünnepi szentmise a kőszegi Jézus Szíve Plébániatemplomban.

Március 24-én, vasárnap 10 és 14 órakor helytörténeti sétához csatlakozhatunk Kőszegen. Indulás a Hunyadi parkból (Mátyás-szobortól). 15 órakor 20 fős csoportokat vezetnek körbe a koronaőrző bunkerben (regisztrációhoz kötött: [email protected]).16.30-kor ünnepi megemlékezésre, szobor- és táblaavató ünnepségre, koszorúzásra várnak a helyszínre. 18.30-kor filmvetítés a koronaőrökről az Árpád-házi Szent Margit Iskola díszteremében. Szombaton és vasárnap is fogadják a látogatókat a kőszegi koronaőrző bunkernél.

A koronaőrző bunkerre utalva Básthy Béla elmondta, az elmúlt években egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek arra, hogy a létesítményben élet legyen, összegyűljenek azok, akik a Korona emlékét őrzik és abban ma is államiságunk legmagasabb rendű szimbólumát, forrását is tisztelik.

A velemi kísérőprogramokról Pálffy György, velemi önkormányzati képviselő és Tatár József, a velemi Korona Galéria képviselője beszélt. Id. Kern István velemi magángyűjtő kiállítása látható majd a Szent Koronával kapcsolatos tárgyakból a Stirling-villában. Szombaton 15 órakor a Hajnalcsillag Néptáncegyüttes lép fel, 16 órakor megemlékezést, koszorúzást tartanak a koronaőrző helyen. A Korona Galériában 9-től 18 óráig nyílt nap lesz, bemutatják a koronaőrség által hozott relikviákat is.

Az Aranyvonat története című könyv bemutatója kapcsán Farkas Csaba elmondta: jövőre Szombathelyre és Kőszegre is ellátogat a felújított, impozáns kocsiszerelvény.

Az idén 560 éves a Magyar Királyi Koronaőrség. Nagy István László, a Magyar Királyi Koronaőrök Egyesülete képviselője kiemelte: a fiatalságot is szeretnék megszólítani a rendezvénnyel, fel akarják hívni a figyelmet a nemzettudat és a hazaszeretet fontosságára. Több helyszínen találkozhatnak majd velük az érdeklődők, díszőrséget adnak, elhozzák a koronázási ékszerek hiteles másolatát. A szombat esti szentmisén zászlószentelés lesz: Széchenyi Tímea vállalta a zászlóanyaságot. Az ünnepi misét Berta Tibor tábori püspök celebrálja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában