Történelmi pillanat

2024.03.06. 15:57

Átadták az Országos Mentőszolgálat új, kőszegi mentőállomását - fotók

Átadták szerdán az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) új, kőszegi mentőállomását. A 600 millió forintos kormányzati forrásból megvalósult épületben megtalálható a mentőmunkához szükséges minden helyiség.

Tóth Katalin

Fotó: Ohr Tibor

Történelminek nevezte az avatót Ágh Péter, az Építési és Közlekedési Minisztérium államtitkára, országgyűlési képviselő. A Kőszegért felelősséget érzők régóta vártak a napra, amikor a mentők méltó helyszínen tudják ellátni szolgálatukat, mondta, majd az annak idején a város építése érdekében Básthy Béla polgármesterrel kötött szövetséget említette, amelynek révén jelentős eredményeket értek el az elmúlt években, és a város egész arculata megváltozott a kormány támogatásával. 
– Ebbe a sorba illeszkedik az új mentőállomás építése is. A sok lobbizás meghozta az eredményét, megszületett a kormánydöntés, ami több száz milliós forrást biztosított, hogy létrejöhessen az épület és az útcsatlakozás. Az épület a „test”, a lelkét az ott dolgozók adják, akik az első láncszemei a rendszernek, amelynek az életmentés a célja – fogalmazott. Emlékeztetett arra is, hogy a kedvező helyszínválasztásnak köszönhetően a környező települések akár percekkel gyorsabban elérhetők. Úgy folytatta: a mostani átadó a kormány által 2010-ben elkezdett folyamat része, amelyben tervszerűen és szisztematikusan megújulnak az egészségügy minden ágazatának infrastrukturális elemei, így a mentőállomások is.

Molnár Karolina, a Belügyminisztérium stratégiai ügyekért felelős helyettes államtitkára a magyar egészségügy pozitív hősének nevezte az Országos Mentőszolgálatot: a magyarok több mint 90 százaléka elégedett a mentők szakértelmével. – Emögött a főigazgató, a stáb, a kollégák tudása, tapasztalata áll. A kormányzat feladata, hogy mindezt erőforrásokkal támogassa meg. Ez jó döntéseken alapul: a kőszegi mentőállomás is egy ilyen jó döntés eredménye – mondta. Hozzátette: 2010 óta a kormány háromszorosára emelte a Mentőszolgálat költségvetését, emelkedtek a munkabérek, több mint száz mentőállomás újult meg, 35 újat építettek. Majd köszönetet mondott mindenkinek, akik közreműködtek az új mentőállomás létrehozásában.

Köszöntőjében Básthy Béla, Kőszeg polgármestere annak adott hangot: ciklusokon átívelően folyik a város megújítása. A folytatásban felidézte, hogy 1952 óta van jelen az Országos Mentőszolgálat Kőszegen. Akkor olyan épületben helyezték el, amely nem arra szolgált. Ezzel szemben a megújulás, ami most történik Kőszegen tervszerű, átgondolt és a jövőbe mutat, hangsúlyozta.

A beruházás paramétereiről elmondta: a közel 400 négyzetméteres épület több mint 2700 négyzetméternyi területen helyezkedik el, amelyet az önkormányzat biztosított. Az előkészítés során különös figyelmet fordítottak a mentési feladatokat leginkább támogató feltételek megteremtésére, így a mentőállomás az Egészségházhoz és a főbb útvonalakhoz is közel eső területen épülhetett fel. Az épületben megtalálható a mentőmunkához szükséges minden helyiség, ideértve egy gépjárműmosó- és fertőtlenítő helyiséget veszélyeshulladék-tároló rendszerrel, garázst, állomásvezetői irodát, éjszakai pihenőket, nappali tartózkodót teakonyhával, egy-egy női és férfi fekete-fehér öltözőt, valamint az állomás működéséhez szükséges raktárakat.

– A 600 millió forint, ami Kőszegre érkezett az Országos Mentőszolgálat mentőállomására nem csupán egy összeg és nemcsak arról szól, hogy méltó és kulturált hely épült a bajtársaknak, hanem arról is, hogy modern, élhető és fenntartható környezet jött létre, ami a következő generációnak is példamutató lehet – fogalmazta meg az ünnepségen dr. Csató Gábor, az OMSZ főigazgatója. Az új mentőállomás egy új korszak kezdetét is jelzi a sürgősségi ellátás területén a városban és a környező településeken, húzta alá.

A mentőállomást a köszöntők után megáldották a történelmi egyházak képviselői. Az avatón közreműködtek a Kőszegi Vonósok. Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) szóvivője moderálta az eseményt. 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában