Veszélyek, jogszabály, kötelezettségek

2024.04.23. 18:00

Minden „kiberül”: A vállalatokat érintő kiberbiztonsági fenyegetésekről és a szabályozásról tájékoztatott az SZTFH

Országos előadás-sorozatot indított a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága (SZTFH) azon stratégiai vállalatok, szervezetek részére, amelyek a társadalom és a gazdaság működése szempontjából alapvető és a digitalizáció fejlődése miatt nélkülözhetetlen infrastrukturális szolgáltatásokat nyújtanak. A roadshow kedden Szombathelyre érkezett.

Tóth Katalin

Forrás: Unger Tamás

A házigazda Vas Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara nevében Takács Tamás gazdaságfejlesztési csoportvezető köszöntötte a résztvevőket.

Majd Bor Olivér, az SZTFH kiberbiztonsági és kommunikációs szakértője mutatta be a hatóságot, amely 2021. október 1-jén azzal a céllal jött létre, hogy stabil és kiszámítható működési és szabályozási környezetet teremtsen olyan kiemelt ágazatok számára, mint a szerencsejáték-szervezés, a dohány-kiskereskedelem, a bányászat, valamint a digitális eszközök és szolgáltatások és a pici szervezetek kiberbiztonsági felügyelete. A szakértő ezután a vállalatokat érintő aktuális kiberbiztonsági trendekről és fenyegetésekről beszélt. Elmagyarázta, miért nagy üzlet a kiberbűnözés. Statisztikákkal is készült: többek között a kiberbűnözők által elkövetett támadások globális kárértékéről, ami 2023-ban 8 ezer milliárd dollárt tett ki. A kiberbiztonsági incidensek 90-92 százaléka emberi hibához, figyelmetlenséghez köthető. Önámítás a cégek részéről, hogy azt gondolják, biztonságos a rendszerük – mondta, majd az SZTFH hivatalos podcast csatornáját ajánlotta a résztvevők figyelmébe – a podcast felhívja a figyelmet a kiberbiztonsági veszélyekre úgy, hogy közben hasznos tippekkel, jó tanácsokkal és megtörtént esetekkel hozza közelebb a kiberteret.

Dr. Bencsik Balázs, az SZTFH Kiberbiztonsági Tanúsítási Igazgatóság vezetője és Király Anna, az SZTFH kiberbiztonsági szakértője az EU-s jogszabályi környezetről, a nemzeti kiberbiztonsági tanúsításról, a hatékony szabályozásról és a tudatosításról szólt, amelyek „kéz a kézben járnak és felkészült vállalatokat adnak Magyarország gazdaságának”. Elhangzott: ehhez kell a vállalatok partnersége is. A vállalatok kötelezettségei is szóba kerültek: a kiberbiztonsági tanúsításról és a kiberbiztonsági felügyeletről szóló 2023. törvény előírja egy információbiztonsági irányítási rendszer kialakítását, a kockázatelemzési és kezelési folyamatok megszervezését, az üzletmenet-folytonosság biztosításához szükséges feltételek megteremtését és az elektronikus információs rendszerek biztonságáért felelős személy kijelölését. A törvényi szabályozás alapján az érintett szervezetek adataikat kötelesek az SZTFH-nak határidőre megküldeni.

A résztvevők az előadások után kérdezhettek a témában az SZTFH képviselőitől.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában