Tanácskozás

2024.05.03. 07:00

A természet gyógyít – gyógypedagógiai konferenciát szerveztek Kőszegen

A gyógypedagógia nemzetközi napja alkalmából tartottak szakmai konferenciát csütörtökön a Dr. Nagy László EGYMI-ben „Az akadályozottság nem akadály! – Akadálymentes természeti élmény” címmel.

Tóth Katalin

A GYógypedagógia Nemzetközi Napja Kőszegen, Szarvas Adrienn előadása

Fotó: Unger Tamás

Vasból és a környező vármegyékből is érkeztek szakemberek a Zalaegerszegi Pedagógiai Oktatási Központ (POK), a Scardobona Consulting Kft. és a Dr. Nagy László EGYMI által szervezett tanácskozásra, hogy a témához kapcsolódó előadásokat hallgassanak meg és műhelymunkában vegyenek részt.

Szomora Amanda, a Dr. Nagy László EGYMI Beszédjavító Általános Iskolájának kisdiákja és Ress Dániel, a Szakiskola tanulója nagy tapssal jutalmazott ének előadásai után a Zalaegerszegi POK főosztályvezetője mondott köszönetet a gyógypedagógusoknak pótolhatatlan munkájukért. Tóth Ferenc az inkluzív oktatás és nevelés fontosságát hangsúlyozta: – Minden gyermeknek joga van ahhoz, hogy teljes mértékben részt vegyen az oktatási folyamatokban, függetlenül attól, hogy milyen egyéni kihívásokkal kell szembenéznie. A konferencia hozzájárul az inkluzív oktatási gyakorlatok fejlesztéséhez és lehetőséget teremt a szakemberek közötti együttműködésre – mondta. A rekreációról, a természetközeli élmények gyűjtéséről úgy vélekedett: fontos az életminőség megőrzése, javítása érdekében. Erőforrás, melynek bevonása a napi pedagógiai gyakorlatban eredményes.

Mikor adjuk a legtöbbet, legjobbat gyermekeinknek? – tette fel a kérdést Rozmán László, a Sárvári Tankerületi Központ igazgatója. Úgy felelt: akkor, amikor az igazi személy-személy közötti interaktív párbeszédben az esélyt adjuk meg.

Básthy Béla, Kőszeg polgármestere köszöntőjében megjegyezte: 122 éve Magyarországon először városukban szerveztek madarak és fák napját. A természetvédelem és a természeti élmény közvetítésének módszertana pedig az elsők között szerepelt itt témaként – Herman Ottó pályája is Kőszegről indult el.

Harsányi Krisztián az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság tájegységvezetője a Környezeti nevelés jó gyakorlatáról, Miénk itt a rét! programjuk tapasztalatairól beszélt. Az országos szinten egyedülálló nevelési program helyi társadalomformáló hagyománnyá is lett az évek alatt. Működése receptjének hozzávalóit sorolta: „kőszegikum” keletkezett, azaz kőszegiek kőszegieknek Kőszegen és Kőszegről csinálják a rendezvényt; gyönyörű környezetben, érzékszervi tapasztalatokat ad; garantált sikerélményt, interaktív, megújuló játékokat kínál, ingyenes és nincs benne technológia.

Speciális igényű gyerekek aktív és extrém természeti élmény programokkal való fejlesztéséről harminc év gyakorlati tapasztalatait osztotta meg a résztvevőkkel Jochen Riel, az altdorfi (Németország) Sonderschule gyógypedagógusa. Témát adtak még az előadásokon az órarendbe illesztett környezeti nevelési programok és az ökoturisztikai fejlesztéseknél, rendezvényeknél az akadálymentes szemlélet elterjesztése is.

A délutáni szekcióban a műhelymunkák érintették többek között a diszlexia–diszgráfia korai felismerését, fejlesztési lehetőségeit, a lelki egyensúly megtartásának lehetőségeit a pedagógus hivatásban. Vissi András, a Scardobona Consulting Kft. képviseletében az akadálymentes természeti élményre fókuszáló programról, a nyugat-dunántúli EGYMI-kel való jövőbeli együttműködés lehetőségeiről szólt – a konferencián a hálózati együttműködés fontosságát hangsúlyozta.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában