Körmend

2018.05.14. 17:36

Goda Imre – A kard és a lant mellett ott volt a szerelem is

Goda Imre nyugalmazott főiskolai tanár tartott előadást a várostörténeti akadémián. Az apropót az 1848/49-es forradalom és szabadságharc 170. évfordulója szolgáltatta.

Kozma Gábor

Goda Imre Petőfiről, Jókairól beszélt Fotó: Jámbori Tamás

Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc irodalmi emlékezetével foglalkozó előadáson dr. Goda Imre a Nemzeti dal jelentőségét emelte ki népes közönsége előtt. Kijelentette: ez a vers pillanatok alatt tömegerővé változott, tulajdonképpen a forradalom kirobbantója lett.

– A forradalom tüzét a fiatalok gyújtották meg, de az irányítója, vezér-alakja Petőfi lett, ő maga testesítette meg a magyar nemzeti forradalmat. A másik nagyon fontos, meghatározó személyiség pedig Jókai Mór volt – hallottuk. Miközben tevékeny szereplője egy romantikus forradalomnak, március 15-én este a Nemzeti Színház színpadán eléri a romantikus szerelem is Laborfalvy Róza személyében. Élete legizgalmasabb időszaka, hiszen álmokat látott beteljesedni, majd valóságukat szertefoszlani. Jókait a képzelet szülte világ írójának szokás nevezni, de A kőszívű ember fiai című regénye eseményeinek nagy része valóban megtörtént. Varga János irodalomtörténész mutatta ki, hogy a szereplők létező emberek voltak, akiknek közük volt a forradalomhoz. Eszményített mű, ami hiteles valóságra épül.

Goda Imre Petőfiről, Jókairól beszélt Fotó: Jámbori Tamás

Jókai barátja, Petőfi a látomásos költészet művelője. Hisz benne, hogy mielőbb eljön a világszabadság, és hisz az eljövendő Kánaánban, kardjának és lantjának minden küzdelme az elnyomás, a zsarnokság ellen van. A mérhetetlen szabadságvágy mellé a szerelem áhítása társul: „Szabadság, szerelem, e kettő kell nekem” – írta. Míg Petőfi kérdése az, hogy „Rabok legyünk vagy szabadok,” addig Jókait a maradás vagy elmenekülés foglalkoztatja.

– Miközben Liszt Ferenc a zenét egyfajta modern vallássá tette, és úgy véli, hogy a művészeknek harcosan kell részt vállalniuk a világ átalakításában a szent cél eléréséig, a szabadság megvalósításáig; addig Petőfi továbblép. Vallja, hogy a romantikus költő a népét vezető, mártírhalált vállaló apostol, kora világító fáklyája – fogalmazott az előadó, aki áttekintette a korszak több alkotójának e meghatározó időszakban létrehozott művét is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában