Ság hegyi kötődés

2023.05.24. 16:00

Eötvös Loránd, a bámulatos nyelven író fizikus - Plakátkiállítás nyílt a Kemenesaljai Művelődési Központban - fotók

 Kiállításmegnyitóval, koszorúzással adózott a város a 175 évvel ezelőtt született Eötvös Loránd emléke előtt. Közismert: a fizikus, feltaláló ingakísérletével szorosan kötődik a Ság hegyhez.

Cseh-Egyed Bernadett

Fotó: © Cseh Gábor

Eötvös Loránd családi háttere, élete munkássága, bámulatos, sajátos nyelvezete rajzolódik ki a kézzel írt levelekből, amelyeket – a megértést segítve - gépi betűkre fordítottak, kinagyítottak és 25 plakátra összerendeztek. Eredetileg Plósz Katalin neves szerzetes fizikatanár, Eötvös-kutató gyűjteménye, iskolai utaztatható tárlatának anyaga volt ez, az Eötvös Loránd Geofizikai Alapítvány a fizikus születésének 100. Évfordulójára digitalizálta, renoválta. 

A szerdai kiállításmegnyitón itt volt az alapítvány elnöke, Pályi András is, aki a Celldömölki Városi Általános Iskola elődjében, az Eötvös-iskolában rendezett fizikaversenyeket hosszú éveken át patronálta, a várossal kötött kapcsolata mára barátivá mélyült. A kiállásmegnyitó után azt az Eötvös-domborművet koszorúzták meg a város és az intézmény előjárói, amelyet éppen 30 évvel ezelőtt, 1993. május 24-én avattak az egykori Eötvös Loránd Általános Iskolában.   

A tárlat megtekinthető a Kemenesaljai Művelődési Központ és Könyvtár aláulájában, nyitvatartási időben. 

 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában