Fából faragott hála

2023.08.05. 15:10

Ambrus József népi iparművész családja több mint harminc alkotást Celldömölk városának ajándékozott

Ambrus József fafaragó, népi iparművész családja több mint harminc alkotást ajándékozott Celldömölk városának. Az előzmények a tavaszi Tulipán Fesztivál tárlatához köthetők.

Ölbei Lívia

Ajándékozás a celli KMKK-ban

Fotó: Giczi Sándor

A hagyományok szerint az idén is a Kemenesaljai Művelődési Központ és Könyvtár Móritz Galériájában nyílt meg hivatalosan a celldömölki Tulipán Fesztivál. Ezúttal Ambrus József fafaragó, népi iparművész munkáiból láthatnak válogatást az érdeklődők. 
A Móritz Galéria ilyenkor kemenesaljai kötődésű művészt választ. Ambrus József Sömjénmihályfán született, a celli gimnáziumban érettségizett, a vasútról ment nyugdíjba. 1973-ban, autodidakta módon kezdett el fával foglalkozni, témáit a paraszti életből merítette. A 90-es évek elején országos pályázaton szerzett első helyezést, aztán önálló kiállítása nyílt Kecskeméten, a naiv művészek múzeumában. Fia, dr. Ambrus Péter vitte zsűrizni a munkáit a budapesti Hagyományok Házába, megkapta a népművészet mestere címet. Főleg dióból, körtéből alkotott –  pályájának szép darabjaiból rendezett kiállítást a Tulipán Fesztiválon a művelődési  központ, Németh Tibor könyvtárvezető ajánlásával. Ambrus József míves famunkái sokfelé eljutottak a világban. 

Fotó: Giczi Sándor


Alig néhány hónap telt el az Ambrus József-tárlat óta  – ez már a körte, a dió ideje –, és most arról adhatunk hírt: Ambrus József özvegye és fia úgy döntött, hogy a hagyatékból több mint harminc alkotást Celldömölk városának ajándékoz.  Az ünnepélyes átadón Fehér László, Celldömölk  polgármestere így fogalmazott: – Gyerekkorom óta érdeklődve figyelem mindazokat, akiknek keze munkája nyomán alkotások születnek. Iparos nagyapám és apám műhelyében láttam először, ahogy az anyagból kész termék lesz, és láttam azt is, hogy ez milyen örömet jelent.
A polgármester – köszönetet mondva a nemes gesztusért – elmondta azt is: a városnak ajándékozott Ambrus József-alkotásokkal a városházán, a KMKK-ban és nemrég megvásárolt, felújított, átadott Ság hegyi Szív Pincében találkozhat a közönség.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában