Kiállítás

2024.03.13. 08:00

Rekordszámú alkotás érkezett a triennáléra

A Kulturális Alapítvány a Textilművészetért és a Savaria Múzeum – Szombathelyi Képtár június 21. és augusztus 28. között rendezi meg a VIII. Nemzetközi textilművészeti triennálét a Szombathelyi Képtárban, közel 1400 négyzetméteren 264 kortárs hazai és nemzetközi műalkotás bemutatásával: már megtörtént a válogatás – adta hírül a képtár.

Vaol.hu

A textil fellegvára. Jubileumi tárlat a képtárban

Forrás: VN-archív

Fotó: Cseh Gábor

„Nagyszerű triennálénak nézünk elébe!” – így szól Attalai Zita cipőtervező iparművész, kuratóriumi elnök „helyzetjelentésének” zárszava. A legutóbbi textiltriennálén három kontinens 17 országának alkotói – köztük 120 magyar – vettek részt. Az idei – a nyolcadik – textiltriennálé mottója a „tűréshatár”. Öt kategóriában pályázhattak olyan professzionális képzőés iparművészek, akik a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének (MAOE), a Magyar Képző- és Iparművészek Szövetségének (MKISZ), a Fiatal Iparművészek Stúdiója Egyesület (FISE), a Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesület (FKSE) tagjai, továbbá művészeti felsőoktatási intézmények hallgatói. A triennálé felvonultatja a magyar, valamint a nemzetközi textilés öltözéktervező művészet legjobbjait, bemutatja a legújabb műveket és trendeket a fal- és tértextil, a textildizájn, a miniatűrtextil, a zászló és a szalag műfaji kategóriában. A múlt év szeptemberében a triennálét szervező alapítvány – most először – magyar és angol nyelvű online felületet hozott létre a jelentkezések beadására, november 20-án járt le a pályázatok benyújtási határideje. A felhívásra rekordszámú – 505 – műalkotás érkezett be 368 alkotótól. December elején eldőlt, hogy kiknek az alkotásával találkozhat 2024 nyarán a Szombathelyi Képtár közönsége, a zsűri munkájában a Kulturális Alapítvány a Textilművészetért kuratóriumi tagjai mellett magyar és nemzetközi szakértők vettek részt. Jelenleg a triennálé tematikájához illeszkedő vizuális és arculati elemek kialakítása zajlik tervezőgrafikusok bevonásával. Június 21-én pedig megnyitja kapuit a VIII. textilművészeti triennálé a Szombathelyi Képtárban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában