Élmény

2024.04.23. 11:08

A berimbau és a romantika - Stummer Márton gitárművész a Celldömölki Ádám Jenő Alapfokú Művészeti Iskolában

Stummer Márton gitárművész, zeneszerző élménydús napot szerzett a gyerekeknek a Celldömölki Ádám Jenő Alapfokú Művészeti Iskolában: gitáros növendékekkel foglalkozott, előadást is tartott.

Vaol.hu

Stummer Márton személyiségével is elbűvölte a gyerekeket

Fotó: Giczi Sándor

"Különleges és kedves vendég tette tiszteletét a Celldömölki Ádám Jenő Alapfokú Művészeti Iskolában: Stummer Márton gitárművész és zeneszerző töltött egy napot az intézményben" - adta hírül Lakatné Molnár Adél, az iskola igazgatóhelyettese; maga is gitárt oktat (egyebek mellett).  

Stummer Márton celli gitáros növendékekkel is foglalkozott
Fotó: VN/ÁJAMI

Stummer Márton zeneszerzőként és előadóként is számos hazai és nemzetközi versenyen nyert díjat. Szólistaként és különböző kamarazenei formációkkal, zenekarral koncertezik világszerte,  pedagógusi munkája is jelentős. Celldömölkön előbb a gitár tanszak növendékeivel foglalkozott,  délután pedig egy sokrétű zenés-ismeretterjesztő előadást tartott. Sok más mellett kiderült, hogy a brazil népi hangszer, a berimbau hangja milyen jól illeszkedik egy romantikus darabhoz, de bepillantást nyerhettek a növendékek az improvizáció világába is - klasszikus kortárs művek ihletése alapján -,  ráadásként a jazz stílusából kaphattak ízelítőt: a megbújó improvizatív dallamok felismerése sok gyermek arcára csalt mosolyt a közönség soraiban.

Lakatné Molnár Adél elmondta azt is: Stummer Márton meghívásának célja egyrészt a gitáros növendékek fejlődésének támogatása volt, másrészről pedig az igényes élő zene népszerűsítése, hiszen tudjuk, hogy az élő zene hallgatása, a jelenben megélt apró felfedezések és hatások befogadása, a bevonódás  megtapasztalása különösen fontos a művészeti nevelésben. - Márton a kedves emberi jelenlétével, a zenei iránti alázatával, profizmusával és virtuozitásával inspirációt és új aspektusokat adott a növendékek és a pedagógusok számára is.

Stummer Márton Celldömölkön
Fotó: Giczi Sándor

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában