Kiállítás

2024.05.03. 17:43

A romák szívében művészet (is) lakik - fotók

Az Agora-Művelődési és Sportházban nyílott meg a „Szakrális képvilág a roma képzőművészetben” című kiállítás, mely május 22-ig várja a látogatókat.

Horváth Zoltán Szabolcs

Fotó: Unger Tamás

Most már hagyományosnak mondható, hogy Boldog Ceferino ünnepéhez, azaz május 4-hez közeledve kiállítás nyílik a roma művészek alkotásaiból Szombathelyen. Nem történt ez idén sem másként, ugyanis hét roma festő nagyjából 30 alkotásából áll az a tárlat, melyet dr. Székely János megyéspüspök nyitott meg, aki úgy fogalmazott, hogy a kiállított festmények tele vannak színnel és szívvel.

- A roma emberek szívében kincsek laknak. Ez a kincs pedig lehet művészet, hit és tehetség is. Mi pedig a mai napon ezeket a kincseket ünnepeljük – mondta dr. Székely János, aki hozzátette: a képeken szinte kézzel tapintható Isten közelsége. A megyéspüspök véleménye szerint testvérként kell élni a romákkal a közös hazánkban és lehetőségként kell rájuk tekinteni. Ezt bizonyítja Boldog Ceferino élete is, aki ugyan nagy szegénységbe született, ám tehetsége, tanulni vágyása, becsületessége révén igen magasra jutott: még életében a romák polgármesterének, védőszentjének nevezték.

A „Szakrális képvilág a roma művészetben” című kiállítás, melyen öt budapesti, egy pécsi, valamint egy szombathelyi festő alkotásai láthatók, május 22-ig ingyenesen lehet megtekinteni az Agora-MSH nyitvatartási idejében.

 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában