Sportkarácsony

2018.12.19. 20:00

Önkormányzati jutalmazási ünnepség a 2018-as év legjobbjainak

A 2018-as esztendő legeredményesebb egyéni sportolói, csapatai, edzői, sportvezetői számára rendezett jutalmazási ünnepség már a 22. Sportkarácsony volt a sorban.

Horváth Erika

Öt idei önkormányzati kitüntetett (balról): Veréb István, Füle Magdolna, Bánhegyi Attila, Pátkai Attila, Szarka Zsuzsanna

Fotó: Cseh Gábor

A kedd esti Fő téri tüntetésből mit sem érzékeltek a 22. Sportkarácsony meghívott vendégei, családias ünnepség keretében köszöntötte, jutalmazta őket a városházán a város vezetői közül dr. Puskás Tivadar polgármester, Koczka Tibor sportért is felelős

alpolgármester, Lendvai Ferenc tanácsnok és dr. Takáts­né dr. Tenki Mária, a jogi és társadalmi kapcsolatok bizottságának elnöke. A polgármesteri köszöntő után néma főhajtással emlékeztek meg a résztvevők azokról a város sportéletében fontos szerepet betöltött sportemberekről, akiket idén vesztettünk el.

Öt idei önkormányzati kitüntetett (balról): Veréb István, Füle Magdolna, Bánhegyi Attila, Pátkai Attila, Szarka Zsuzsanna
Fotó: Cseh Gábor

Hosszú, 11 fős volt névsor: Dénes Istvánné (Sörös Erzsébet), egykori kézilabdázó, tekéző, Simon Gyula testnevelő, dr. Varga Zoltán megyei sport­igazgató, Horváth Zoltán, az ELTE SEK tanszékvezetője, a SZoESE ügyvezető elnöke, Vécsey Ernő tenisz szakágvezető, Pék Miklós veterán vb-bronzérmes asztaliteniszező, Murai-Kovács Szabolcs labdarúgó, edző, újságíró, Szabó Sándor, a Haladás volt labdarúgója, Pünkösty Botond testnevelő, Komláti István, a városi szabadidő-szövetség labdarúgó szakágának tagja.

Idén is a sportélet több területéről érkeztek a díjazottak, és mivel hagyományosan a nagy önkormányzati kitüntetések korábbi díjazottjait is meghívják, mondhatni, a szombathelyi sport krémje volt együtt. Így, „családi körben” ünnepelték a 2018-as év legkiválóbbjait.

A Gerencsér Tibor elnökölte Szombathelyi Szabadidősport Szövetség 21 szakembert jutalmazott, akik kilenc sportág városi versenyeit szervezik, bonyolítják. A Szombathelyi Diáksport Bizottság (elnökük Varga Jenő) 21 testnevelő tanár eredményes, kiváló munkáját ismerte el. Aztán jöttek az élsportolók – először a 2017/2018-as szezonban elért eredményükért hat első osztályú csapat –, a Haladás férfi és női labdarúgóinak, a röplabdázóknak, a sakkozóknak, a futsalosoknak és a Falco kosáregyüttesének képviselői. Nem feledkeztek el a legeredményesebb senior sportolókról; hét világversenyérmest, Bodorkós-Horváth Katalin, Fábián Zoltán, Küllős Péter, Lezsák Balázs atlétát, Bárdosi Sándor Ferenc és Bertalan Gábor Péter kick-boxost, valamint dr. Rosanics Péter súlyemelőt jutalmazták. Ország-világ is megismerte már az év paraatlétája, az Európa-bajnok Ekler Luca nevét (nevelőedzői: Halmosiné Séfer Rozália és Lengyák György.)

A többi sportág képviselői is kalapot emeltek a kiváló nemzetközi, világversenyen részt vett sportolók és edzőik eredményei előtt. Nekik tapsoltak (zárójelben az edzőik): Mercs Abigél görkorcsolyázó (Tóth Attila), Lakos Nikoletta sakkozó (Kiss Attila, Pergel László), Holczmüller Bence kick-boxos (Mayer Gábor), Németh Laura, Kámán Regina, Takács Viktória, Mikos Bendegúz, Horváth Erik, Szmolek Emánuel, Szakál Diána, Bárdosi Sándor kick-boxos (Dancsó Zoltán), Ligeti Dániel, ifj. Veréb István birkózók (Veréb István), Boros Viktória, Polgár Mirjam, Gyürüs Barbara, Bazsó Bianka súlyemelők (Márkus Erzsébet), Ekler Bendegúz vízilabdázó (Kiss Csaba), Rajczi Bianka, Doma Benedek, Varga Donát, Gyurátz Réka, Halász Bence kalapácsvetők (Németh László, Németh Zsolt) és Dévai Boglárka Európa-bajnok tornász (Vizer Erzsébet, Rácz Gábor).

A Sportkarácsony fináléja ezúttal is a Szombathely önkormányzata által alapított – több évi kiemelkedő tevékenységért odaítélt – sportkitüntetések átadása, illetve a díjazottak köszöntése volt. Idén hatan részesültek ezekben az elismerésekben. Hárman ugyan már korábban, a Szent Márton-napi díjátadó gálán megkapták a kitüntetésüket, de itt, a város sportéletének krémje előtt is kijárt nekik a vastaps: a Szombathely Sportjáért életműdíj két új tulajdonosának, Füle Magdolnának és Bánhegyi Attilának. Ők a nemzetközi hírnévre szert tett Szombathelyi Kötélugró Klub felépítői, vezetői, akik idén megosztva kapták ezt a kitüntetést, amely annak adományozható, aki legalább 25 éven keresztül kiemelkedő tevékenységet végzett és munkájával közmegbecsülést szerzett.

Kitüntetést kapott továbbá Veréb István birkózóedző, a Haladás VSE szakosztályvezetője, vezetőedzője, aki a szombathelyi versenysport, élsport területén végzett kiemelkedő munkájáért Tóth Géza-díjban részesült. Huszonkilenc világversenyes érmet, közel háromszáz országos bajnoki címet gyűjtöttek már tanítványai. Ebben az évben a Pünkösty Csaba-díjat – az utánpótlás, illetve a szabadidősport területén végzett munkájáért – Pátkai Attila, a Szombathelyi Futóklub vezetője, a ma már 1030 fős közösség motorja kapta. Az Unger József-díjban Szarka Zsuzsanna, a Paragvári utcai általános iskola testnevelője részesült – aki a kosárlabda-utánpótlás nevelésében is elévülhetetlen érdemeket szerzett – az iskolai testnevelés és a diáksport területén kifejtett kiemelkedő szakmai tevékenységéért. A Sport Támogatásáért díjat pedig idén Lisztes János kapta, aki 34 éven keresztül volt a Gravitáció Kft. vezetője, és kiemelten támogatott több szombathelyi szakosztályt és sporteseményt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában