Hétvége

2015.09.18. 16:59

Az ŐrvidékHáz legutóbbi vendége Csókay András idegsebész volt

Láthatóan egyre népszerűbb az ŐrvidékHáz beszélgetős rendezvénysorozata, mely a Szombathelyi Polgári Esték címet viseli.

Cseszkó Tamás

A rendezvény állandó házigazdája dr. Hende Csaba, városunk országgyűlési képviselője, az állandó kellék két karosszék és egy állólámpa. Szintén állandó még, hogy a megjelent vendégek, Jókai Anna, Rudolf Péter, vagy éppen a legutóbbi vendég, Csókay András tabuk nélkül, őszintén beszélnek életük legfinomabb rezdüléséről is. A közönség is sokszínű, a művésztől kezdve a pedagóguson át az egészségügyi dolgozókon keresztül sokan vesznek részt a programon.

- Egyre többen vagyunk - nyugtázza Farkas Csaba, az ŐvidékHáz vezetője, és valóban, ezúttal a teremben egy gombostűt sem lehet elejteni, de a folyosón is ülnek emberek. Hogy a kiemelt érdeklődés a napokban leköszönt honvédelmi miniszternek, dr. Hende Csabának szól? Vagy prof. dr. Csókay András agysebész vonzott ekkora tömeget? Nem tisztünk megítélni, az mindenesetre jól látható, hogy bár voltak hangok, akik a szombathelyi jobboldali polgári erőket már gondolatban eltemették, a tábor most erősebb, mint valaha. Hende Csaba, az est házigazdája elmondta, 2002-ben, amikor a keresztény-demokrata polgári oldal vereséget szenvedett, nem az apátiát, az eltűnést választották, hanem olyan erős közösségeket építettek, melyek a mai napig a jelenlegi kormánypárt legkomolyabb bázisát adják.

A rendezvény házigazdája Hende Csaba, a beszélgetőtárs most prof. dr. Csókay András. Fotó: Ohr Tibor

Prof. dr. Csókay András, országos hírű idegsebész, közismert gondolkodó mindössze pár évet élt Szombathelyen, egy kisebb méretű idegsebészeti osztályt vezetett. - Nagyon baráti a közeg, ezért nincsenek tabutémák - mondta a professzor, majd egy megrendítően drámai eseményt idézett fel a hallgatóság előtt. - Itt Szombathelyen született a legkisebb fiam, akit másfél évvel ezelőtt tragikus körülmények között elveszítettünk. Bár szörnyű tragédia ez egy ember életében, mégis tudok róla beszélni. A kertben találtuk meg, belefulladva egy huszonöt centiméter mély vízben. Felfoghatatlan volt, amit éreztünk. Ám ebben a helyzetben is megtaláltuk feleségemmel a jó Isten vigasztalását és kegyelmét. Kellett idő, míg feldolgoztuk a történteket, mégis túlléptünk, és elkezdődött a sebek begyógyulása. Mindezt azért mondom el, mert nekünk keresztény embereknek akkor sem szabad elveszítenünk a hitünket, mikor nehézségeken megyünk át – fogalmazott a professzor, majd nekiszegezte Hende Csabának a kérdést, hogy élte meg miniszterként a távozását.

- Ahogy a fiadról beszéltél, apám jutott eszembe, őt tavaly vesztettem el. Korábban mindennap beszéltünk telefonon, most nincs nagyon kit felhívjak. Ő mondta, hogy fiam, soha ne a pozíció adjon neked rangot, hanem te igyekezz rangot adni a pozíciónak. Az elmúlt öt és fél évben honvédelmi miniszterként szolgálhattam, én voltam a NATO tagállamok közül a leghosszabb ideig pozícióban lévő miniszter- emelte ki Hende, hozzátéve, hogy a vannak olyan helyzetek, mikor a honvédelmi miniszternek le kell mondania. - Ha Japánban késnek a vonatok, a közlekedési miniszternek le kell mondania. A katonáim a legkeményebb hőségriadó idején is tették a dolgukat, így nyilvánvalóan csak az enyém lehetett a felelősség - hangzott el. Hende Csaba kiemelte, Szombathely országgyűlési képviselőjeként a jövőben is a városért kíván dolgozni, ahogy Éhen Gyula, városépítő polgármester mondta, Szombathelyért mindent, Szombathelyt semmiért.

Az est folyamán számos aktuális témáról szó esett, például a bevándorlók kérdéséről. Csókay András elmondta, valóban irgalmasnak kell lenni a rászorulók, menekülők iránt, ám a hazánkat meg kell védeni, hiszen Magyarország is egyfajta templom, így itt sem tűrhetjük el azokat, akik nem jó szándékkal érkeznek. Hende Csaba hangsúlyozta, egyes médiumok viccet csináltak, félreértelmezték korábbi gondolatait, miszerint a római birodalom bukása is a népvándorlókkal kezdődött, de nem szabad elmenni a tények mellett, és mindent meg kell tenni azért, hogy nemzetünk hosszú időkön át fennmaradjon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!