Hétvége

2017.04.07. 15:50

Csípős és kedélyes kemenesaljai fogság

A Nagysimonyi határához tartozó Földvármajorban az első világháború éveiben építették fel azokat az épületeket, amelyekben az itáliai frontokon fogságba esett olasz tiszteket elhelyezték.

Feiszt György

Az itt élő foglyokhoz rendszeresen érkeztek az Olasz Vöröskereszt segélyszállítmányai. 1916 októberében a Rómából küldött kilencven ládányi szeretetadományt a tábor vezetősége Castiglione és Pamolini olasz tisztek közreműködésével osztotta szét. 1917 szeptemberében a Mikes János szombathelyi püspököt meglátogató Walfre de Bonzo pápai nuncius felkereste az olasz foglyokat. Minden bizonnyal itt raboskodott Giuseppe Tomasi di Lampedusa, A párduc című világhírű regény írója is.Az akkor még ismeretlen olasz arisztokrata 1917 őszén az észak-itáliai Asiagonál esett fogságba. A 21 éves hadnagy majdnem egy évet töltött a magyarországi hadifogolytáborban.

Először 1918 tavaszán próbálkozott szökéssel, de csak a második kísérlete járt sikerrel, amikor emlékiratai szerint Szombathelytől nem a táborba, hanem Triesztig gyalogolt. A kikötővárosból azután hajóval tette meg az utat szűkebb hazájába, Szicíliába. Ezt a menekülést évtizedekkel később írt emlékirataiban élete legjelentősebb eseményeként említette.

A rangos olasz hadifoglyok gyakran illegális cserekereskedelembe bonyolódtak
Fotó: Unger Tamás

A tiszti fogolytábor lakóit a nemzetközi egyezmények alapján külön ellátás illette meg. Étkezésüket, ruházkodásukat a rangjukhoz illő zsoldból kellett megoldaniuk. A kantin azonban szerény áruválasztékot kínált, és a tábori szükségpénz csak a kerítésen belül volt használatban. A korabeli sajtóbeszámolók szerint a tisztek a szeretetcsomagokban érkező árukkal minden tilalom ellenére illegális cserekereskedést folytattak a helybeliekkel.

Mario Joanelli, az olasz vasútügyi miniszter például 1939-ben egy újságírónak mesélte el, hogy sebesülten esett fogságba, és laibachi (Ljubljana) gyógykezelés után került a kemenesaljai tiszti táborba. Kedélyesen emlékezett vissza erre az időre: a "Vezúv frissen ömlő lávájához" hasonlította a torkát égető nagysimonyi csípőspaprikás gulyást, amelyhez egy ilyen "csereakció" révén jutott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!