Hétvége

2017.06.23. 16:25

Krisztus szeretetét közvetíti mindenki felé az új egyházi vezető

Székely János a Szombathelyi Egyházmegye 16. püspöke. A Szentatya, Ferenc pápa június 18-án nevezte ki az új főpásztort.

Úrnapján jelent meg a hír: van új püspöke a Szombathelyi Egyházmegyének. Egy évet kellett várnia az egyházmegye híveinek és papságának, hogy a Szentatya kinevezze az új főpásztort. Székely Jánossal rövid interjút készítettünk a kinevezés után.

Püspök atya! Gratulálunk a kinevezéshez. Ön többször is járt már a Szombathelyi Egyházmegyében, például Jánosházán a Dorottya-kert avatásán. Több papot, intézményvezetőt ismer, a tevékenységüket is. Így könnyebben mondott igent a kinevezésre?

- Az emberi élet eseményei mögött ott rejtőzik a Gondviselő Isten szándéka, vezetése. Az elmúlt hetekben több alkalommal nagyon erősen átéltem azt, hogy Isten szánja és adja nekem ezt a küldetést. A Szombathelyi Egyházmegyében több helyen tartottam már triduumot (így a Székesegyházban és Zalaegerszegen is), kétszer tartottam a hitoktatóknak lelkigyakorlatot a Martineumban. Újra és újra azt tapasztaltam, hogy az egyházmegyének nagyon sok kiváló papja, hitoktatója, lelkes világi hívője van. Nagyon közel áll hozzám Brenner János alakja, egyénisége, de éppúgy Szent Márton, Boldog Batthyány-Strattmann László és Mindszenty bíboros életpéldája is. Kispap éveimnek is több fontos emléke kötődik ide. Mindez bátorított abban, hogy örömmel mondjak igent a felkérésre.

Dr. Székely János, a Szombathelyi Egyházmegye új megyés püspöke
Fotó: martinus.hu

A néhány, nyilván rövid látogatás során milyen kép alakult ki Önben az egyházmegyéről?

- A Szombathelyi Egyházmegye hazánk egyik legvallásosabb vidéke. Ez a vallásosság nemcsak hagyomány, hanem többnyire őszinte, mély meggyőződés, hiteles keresztény élet is társul mellé. Az egyházmegyében élő szerzetesek, a lelkiségi mozgalmak fontos erőforrásai a mély keresztény életnek.

Hogyan telnek a következő hetek a beiktatás előtt?

- Ez a hét még egy-két korábban elvállalt kötelesség teljesítésével telt, de június 24-én már én fogom tartani a jubiláns házasok ünnepi hálaadó szentmiséjét a Székesegyházban. Ezután következik majd a költözködés és a beiktatás megszervezése.

Tíz éve segédpüspök. Van tapasztalata az egyházkormányzati munkában is. Ez mennyire könnyítheti majd meg a megyéspüspöki munkáját?

- Az eddigi papi életem igen sok tapasztalattal megajándékozott. Több helyen voltam káplán és plébános is. Hitoktattam állami és egyházi iskolákban és plébániai csoportokban is, foglalkoztam sérült fiatalokkal, idősekkel, vezettem zarándoklatokat és táborokat, kapcsolatban álltam lelkiségi mozgalmakkal. Mint segédpüspök és az Esztergomi Hittudományi Főiskola rektora, az egyházmegye vezetésében is részt vettem. Bízom abban, hogy mindez a tapasztalat segíteni fog az új feladatom ellátásban.

Az elmúlt években sokat dolgozott a Caritas in Veritate Bizottság elnökeként, keresve az új utakat és lehetőségeket az egyház társadalmi tanításának jobb megismertetésére. Ezt folytatja megyéspüspökként? Mire helyezi majd a hangsúlyt szolgálatában?

- Az eddigi országos kiterjedésű feladataimat továbbra is el fogom látni. Ezek közül az egyik a Caritas in Veritate Bizottság munkájának irányítása. Ez a bizottság arra hivatott, hogy bemutassa, az evangéliumi értékek mennyire átjárják. A kereszténység éltető ereje nélkül Európa ebben a formájában nem tudott volna megszületni és nem tud fönnállni a jövőben sem. Ezen túlmenően a Caritas in Veritate Bizottság igyekszik megfogalmazni az egyház társadalmi tanítását a mai élet sok területére vonatkozóan. Fontos volna az, hogy a keresztény hang egyre inkább és egyre hitelesebben megjelenjen a tudomány, a közélet és a kultúra sok területén.

Mit választott püspöki jelmondatául, és mit üzen ezzel?

- "Omnes vivunt Ei. Mindenki érte él." Ez a mondat a segédpüspöki kinevezésem napjának evangéliumi szakaszából való (Lk 20,38). A mondatnak kettős üzenete van. Egyrészt arra utal, hogy Isten számára, Őneki minden ember végtelenül fontos: Ábrahám, Izsák és Jákob nevei, de a mi neveink is beleíródtak Isten nevébe. Az Ő kezéből nem tudunk kiesni, Ő örök életre hív mindannyiunkat. A mondat második üzenete pedig az, hogy az embernek ezért az a küldetése, az életének nagy távlata, hogy a Teremtő szeretetét felismerje, őfelé haladjon, az Ő végtelen szeretetében teljesedjen be az élete. Akár tudja valaki, akár nem, Őneki élünk. Ő alkotott minket, és Ő vár minket a halálunk kapujában. Arra születtünk, hogy megtanuljunk szeretni, az életünket odaadni, és így Isten örök szeretetében kiteljesedhessünk. A pap (és a püspök) küldetése az, hogy ezt a titkot feltárja minden ember előtt, ezen az úton segítse a testvéreit.

Mit üzen a Szombathelyi Egyházmegye híveinek és papságának?

- Kérem a paptestvérek és minden kedves testvér együttműködését és segítségét. Minden erőmmel azon leszek, hogy a paptestvéreket erősítsem a papi szolgálatuk megélésében, szolgáljam egyházmegyénk lelki meg-újulását, segítsem a családokat a hűség, az irgalmas szeretet, a gyermekáldás elfogadásának útján, bátorítsam a szenvedőket, a szegényeket, az elhagyatottakat. Isten kegyelmével törekedni fogok arra, hogy magam is Krisztushoz, az Örök Főpaphoz egyre jobban kapcsolódva az Ő igéjét bátran hirdessem és az Ő szeretetét közvetítsem mindenki felé. A Szűzanyának, a magyarok Nagyasszonyának oltalmába ajánlom főpásztori szolgálatomat.

Dr. Székely János beiktatására július 8-án, 10.30-kor kerül sor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!