Hétvége

2016.09.03. 07:36

Kenyér kell és cirkusz?

Panem et circenses - kenyeret és cirkuszt kell adni a népnek az ókori római mondás szerint, mely azonban napjaink Szombathelyén egy cég keretein belül is megvalósul. Ha azt mondom: Falco, azt mondod mintegy háromszáz dolgozó. Ha azt mondom: kenyér nekik, azt mondod fityisz a környezetszennyezésre.

Turbók Attila

- „A csatlósoknak minden jó” - idézi szellemem Hofi Géza hevét, s nevét. Igen a csatlósnak - jelen esetben Magyarországnak - minden jó, mert a Falco csoport külföldi üzemeiben már rég bevezette a szigorúbb környezetvédelmet. Csak kies hazánkban nem. S miért? Nem, nem a politikusok és nem a háttéralkuk miatt. Egészen egyszerű oka van ennek, melyet már az ABBA is megénekelt: money, money, money. Semmi több, semmi extra. A többi csak a cirkusz a kenyér mellé.

A napjainkban sokat szidott Nyugaton egy ilyen balhé esetén betonlakattal zárnák be a gyárat. Emlékeznek? Kínában egy gyermektápszerbe méreg került a gyártó cégnél. S hogy mi futott át az igazgató fején? Nem, nem a gondolat.

Nálunk még elvegetál egy ideig az ügy és az üzem. Sőt! Bővíteni szeretnék. A füstöt is? Messzire érhet valaki keze, mint reggelente a Falco füstoszlopa, amely lágyan, szelíden terjeng Szombathelytől a kőszegi lankákig. Hasonlóan lágyan, szelíden mérgezzük magunkat fejben és tüdőben, egészen addig, míg...... meg nem unjuk ezt az egész országra jellemző patópálkodást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!