Hétvége

2017.04.14. 08:33

Staféta Dr. Fűzfa Balázzsal

ILON GÁBOR dr. Fűzfa Balázstól kérdezett: miben rejlik a közösségi szavalás szépsége?

Vadas Krisztina

A KÖZÖSSÉGI versmondás élménye azért fontos az emberek számára, mert közösen, a nyelv segítségével kerülnek közelebb egymáshoz. A hangosan kimondott szavaknak ereje van. Gondoljunk csak arra, hogy gyermekeinknek is akkor teremtjük meg a varázst, ha hangosan olvassuk fel a meséket. Ha ezt a költészettel, közösségben, akár több százan együtt tesszük, akkor még nagyobb élményt nyújt. Hiszen az együtt kimondott hangos beszédnek az imádságszerű, szakrális ereje megtartja a szavakat, az emberek felé forduló tekinteteket. Az ilyen közösségi szavalatok alkalmával olyan érzések keletkeznek, amelyek máskor, más élethelyzetekben nem szabadulhatnak fel. A gyermekek életében ez különösen fontos. Még ha nem is értenek a versekből minden szót, akkor is – játékos formában – közelebb kerülnek ezáltal az irodalomhoz.

A STAFÉTÁT Jordán Tamásnak, a Weöres Sándor Színház igazgatójának adta át, akit arra kért: beszéljen arról, milyen érzés egy színház igazgatójának lenni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!