Hírek

2015.02.27. 16:56

13 vasi panelházat vehetnénk a szombati lottónyereményből

Szombathely – 2,757 milliárd forint az eheti ötöslottó főnyereménye, amelyet természetesen a hatmillió szelvénytulajdonos mindegyike szeretne megnyerni. Ön mire költené? Összegyűjtöttünk néhány meglepő lehetőséget.

Timár Gergely

Egymillió forintba kerül egy afrikai szafari, tehát 2750-szer vehetnénk részt ilyen programban, hogy láthassunk oroszlánt, és kicsit kevesebbszer, ha vadászni is akarunk rá. mert akkor a lövésért is fizetni kell. Ha nem akarunk annyit utazni, háziasíthatnánk ugyanennyi vadmacskát itthon, mert ez az állat Magyarországon is honos, és eszmei értéke egymillió forint. Hasonlóan magas eszmei értéke van a réti sasnak, a vörösnyakú lúdnak, a kerecsensólyomnak, a csíkos szöcskeegérnek. A nyereményből elméletileg lehetnénk 1375 kígyászölyv vagy ugyanennyi békászó sas birtokosai.

Vas megyében könnyű lenne most ennyi pénzből kastélytulajdonossá válni: felénél is kevesebb pénz elég lenne, hogy megvegyük a jelenleg eladó épületeket: a 300 milliós szecessziós kastélyt Sárvár közelében, a 380 milliós kastélyt az Alpok lábánál Kőszegen, miénk lehetne a 216 millióért árult celldömölki kastély és a város közelében található kastélyszálló is 215 millióért. Így csaknem 1,75 milliárdot a felújításukra, modernizálásukra költhetnénk.

Fotó: Timár Gergely

Akinek azonban nyűgöt jelentenek a régi, patinás épületek, gondolkodhatnak modern bérházakban is: 13 darab tízemeletes házat lehetne venni Szombathelyen a 2,75 milliárdból, ha úgy számolunk, hogy egy emeleten három lakás (két kicsi és egy nagy) körülbelül 20 millióba kerül, tehát mindössze 200 millió egy tízemeletes.

Ha valaki nem hisz az ingatlan-beruházásokban – mondván, úgysem viszi magával a sírba az anyagi javait -, hanem az örök élményekre esküszik, csaknem hétezerszer utazhatna el egy háromhetes Himalája-túrára. Ha ez nem férne bele az életébe, befizethetné még négy barátját, és akkor velük együtt 120-szor mehetne együtt a magas hegyek csodái közé.

A képzőművészet rajongói végre érdemben körülnézhetnének az aukciókon, ahol tavaly több mint kétmilliárd forintot költöttek mások. A legmagasabb leütési árat 2014-ben Márffy Ödön Salome című képe érte el: közel 90 millió forintért vették meg. 26-28 ilyen kaliberű festményt vehetnénk, és még az igényes keretezésre is maradna.

Fotó: Timár Gergely

Külföldre tekintve: kétmilliárd forintot ér egy mediterrán ház Los Angelesben, a sztárok lakta Pacific Palisades városrészen, legalábbis Hilary Swank a válása után ennyiért árulta nyári rezidenciáját, amelyben hat hálószoba, saját mozi, medence és spa található. A nyereményből futná kétmilliárd forintos autó: öt évvel ezelőtt a Frankfurti Autószalonon mutatta be a Maybach az Exelero kupét. Nyolcmillió dollárba (ez több mint kétmilliárd forint) került a showcar elkészítése, a munkát olasz cég végezte. Ma már alig 550 ezer euróért (158 millió forintért) megszerezhető a fantasztikus gépkocsi, habár nem az eredeti 700 lóerős duplaturbós motorral.

Lokálpatrióta módon - hogy visszatérjünk szűkebb hazánba - ennyiből 11-szer vehettük volna meg a Savaria Nagyszállót, amelyet 250 millióért adtak el pár éve. Lehet azonban, hogy elég lenne csak egyszer megvenni, mert a többit a rendbehozatalára fordíthatnánk. Hogy mennyi kellene hozzá? Összehasonlításul: most kezdődött a keszthelyi Helikon Kastélymúzeum fejlesztési programja, amelyhez több mint kétmilliárd forint európai uniós támogatást nyertek.

Megkérdeztük: Mire költené a két és fél milliárd forintos nyereményt?

Szalay Bernadett, gyógytornász hallgató:

- Nyitnék egy rehabilitációs centrumot a sérült emberek számára, a maradék pénzt pedig mind fejlesztésre szánnám. Ez egy nagy álmom egész kiskorom óta. A centrumban a legmodernebb technika lenne, jól fizetett orvosokkal, gyógytornászokkal, uszodával, tornateremmel, wellness-részleggel.

 

 

 

 

 

Esztergályos Richárd, tolmács/diszponens:

- Szívinfarktust kapnék, ha ezt megnyerném. Nem egészséges ekkora összeget nyerni, lehet, hogy összeesnék a tévé előtt. Betenném a bankba, és a kamataiból szépen éldegélnék. Esetleg utazgatnék. Érdekel Írország, Japán, Izland, az Egyesült Államok. Boldogabb nem lennék a pénztől, mert már most boldog vagyok.

 

 

 

 

Geosics József, mérnök:

- Akinek ennyi pénz van a birtokában, annak az élete nem szokott jó irányba fordulni. Ezért jótékony célra fordítanám, beteg gyerekeket támogatnék a feléből. Saját vállalkozást indítanék. Szeretnék utazni, látni Franciaországot, Londont, a Maldív-szigeteket. Az élet nem lenne boldogabb, inkább nyomasztana a rengeteg pénz, a túl nagy felelősség.

 

 

 

 

Vári Imréné, nyugdíjas:

- Felfoghatatlan számomra ekkora összeg. A kórháznak adnám, vennék a gyermekosztálynak és a nőgyógyászatnak olyan műszereket, amelyek hiányoznak, pedig nagy szükség lenne rájuk. Nemcsak megvenném az eszközöket, hanem nyomon követném a sorsukat is, hogy az orvosok ne vigyék haza azokat a magánpraxisukba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!