Hírek

2010.06.13. 14:27

Olasz öröm és orosz üröm a Savaria Táncversenyen

Fölzúdult a közönség, amikor kihirdették a 45. Savaria Nemzetközi Táncverseny latin Európa-kupa viadalának végeredményét Szombathelyen. Mondhatni, mindenki az orosz párost várta a dobogó első fokára, ám helyettük Olaszország legjobbjaié lett az aranyérem.

Simon Erzsébet

Döntőbe jutott a Magyarországot képviselő duó szombaton, a Savaria Nemzetközi Táncversenyen. Andrea Silvestri és Váradi Martina, a latin táncok háromszoros magyar bajnok párosa a latin Európa-kupa küzdelmeiben volt érdekelt. A nemzetközi szaktekintélyekből álló pontozóbírói gárda az ötödik helyre sorolta a debreceni Valcer TS tagjait. Ennél mindenképpen jobb helyezésre számított a kettős, ám náluk is csalódottabban hagyták el szombaton este az Agora-Művelődési és Sportház parkettjét az oroszok: Vladimir Karpovnak és Mariya Tzaptashvillinek az ezüstérem jutott, jóllehet a publikum – és a hazai szakemberek zöme - biztos volt abban, hogy ők állhatnak a dobogó legfelső fokára.

Ám az aranyérem és a serleg az olasz párost, Ferdinando Iannacconne-t és Yulia Musikhina-t gazdagítja. A zsűri úgy látta, ezen az estén ők nyújtották a legtöbbet a latin táncok bemutatásakor. Hogy mi döntött a javukra, s a kilenc ítész milyennek is látta a produkciójukat, nem tudhattuk meg.

Nézze meg a Latin kategória táncait! - videó: Garai Antal 'Atom'

A szabályok értelmében egy ideje már titkos a pontozás, csupán a végeredményt közli a nagyérdeművel a műsorvezető. Az izgalom – s végül a meglepetés - persze ily módon sokkal nagyobb. Az érmek közül a harmadikat a spanyol kettős, Guillem Pascual és Rosa Carne viheti haza.

A 45. Savaria Nemzetközi Táncverseny egyébként – ahogy a rendezvényt köszöntő dr. Ipkovich György polgármester fogalmazott – jó alkalom arra, hogy visszatekintsünk a kezdetekre. A hatvanas évek nehézségei közepette útjára indított esemény bebizonyította, hogy a tánc, a szépség és a művészet utat mutathat egy város fejlődésében: a vasi megyeszékhelyt például világszerte ismertté tette. Az idén a latin Európa-kupáért léptek parkettre az öreg kontinens 27 országának legjobb versenytáncosai. Gyönyörű hölgyek, sármos fúk igyekeztek forró hangulatot varázsolni vérpezsdítő latin táncaikkal. A forróság ezúttal mégis inkább a hőmérsékletet jelentette, a közönséget a kánikula mintha elálmosította volna. Úgy tetszett, Kerekes Tibor alias Guriga reménytelenül ösztökéli szurkolásra a publikumot. Pedig a produkciók kitűnőek voltak, s nemcsak a latin Európa-kupa erős mezőnye miatt.

A fő versenyt kísérő viadalok szereplői is kitettek magukért. Különösen a senior II. korosztály tagjai, akik standard táncokkal kápráztatták el a sportház közönségét. Az 1967-ben vagy korábban születettek bebizonyították, hogy a tánc az a sport, ami élemedettebb korban is remekül űzhető. A mozdulatok mit sem koptak, s lendületben sem volt hiány. A döntőben osztrák és német párok vonultak fel, a győztes az utóbbi országból Manfred és Birgit Haerer lett. E mezőnyben Magyarországot nem képviselte senki, viszont az ifjúsági open latin döntőjében három hazai duónak is tapsolhattunk. Bronzérmet szerzett a Hegyes Bertalan-Kis Violetta kettős, ötödik lett Petrenkó Tamás és Petrenkó Fruzsina, a hatodik helyre pedig Hetei Mátét és Babos Esztert sorolták. Az utóbbi leányzóra különösen büszkék lehetünk, hiszen a szombathelyi Lorigo versenyzője. Mindössze két hete táncol együtt siófoki párjával, döntős eredményük dicséretre méltó.

Nézze meg a Senior Open Standard kategória táncait!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!